Tampere valmistautuu ostamaan ensimmäiset sähköbussit

Suunnitelmien mukaan linja 2 Pyynikintorilta Rauhaniemeen siirtyisi sähkökäyttöisillä busseilla ajettavaksi, mahdollisesti ensi vuoden lopulla.

talous

Tampereella ensimmäisen sähköbussilinjan valmistelut ovat jo pitkällä. Suunnitelmien mukaan linja 2 Pyynikintorilta Rauhaniemeen siirtyisi sähkökäyttöisillä busseilla ajettavaksi, mahdollisesti ensi vuoden lopulla.

Linjalle tarvitaan arvion mukaan neljä sähköbussia. Joukkoliikennepäällikkö Mika Periviita kertoo, että bussien hankintakilpailu alkaa todennäköisesti lähiviikkoina.

Liikenneinsinööri Mika Kulmalan mukaan asiakirjojen laatimisessa on kuitenkin runsaasti työtä: niissä on määriteltävä esimerkiksi, millaisia vaatimuksia kokonaan uudentyyppisille autoille asetetaan.

– Linja 2 on hyvä sähköbusseille. Se on lyhyt kaupunkilinja, jolla pääsevät esille sähköbussin myönteiset ominaisuudet, kuten meluttomuus ja päästöttömyys, Periviita sanoo.

Linjan kierros kestää vajaan tunnin. Akut ladattaisiin kierrosten välissä Pyynikintorilla, josta on jo katsottu paikkaa latausasemalle.

Ensi vuosikymmenellä kymmeniä sähköbusseja

Tampereen kaupunki aikoo panostaa voimakkaasti sähkökäyttöisiin busseihin ja muihin sähköautoihin. Tiukassa taloustilanteessa suunnitellaan varovaista alkua, mutta runsaan kymmenen vuoden kuluttua kaupungilla voi olla jo noin 50 sähköbussia ja yli 100 pienempää sähköautoa.

Periviidan mukaan näyttää selvältä, että sähköautoliikenne laajenee myös joukkoliikenteessä.

– Sähköbussit voivat olla myös taloudellisesti kannattavia, Periviita sanoo.