Vuosisadan huumeoikeudenkäynti alkoi mediamylläkällä – Aarnio poseerasi tyynenä toimittajille

Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio hymyili tyynenä, kun kuvaajalauma ympäröi hänet muutamaksi minuutiksi ennen oikeudenkäynnin alkua.

Jari Aarnio vierellään puolustusasianajaja Riitta Leppiniemi huumerikosepäilyjen pääkäsittelyssä joka alkoi syytteiden luvulla torstaina. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Juuri äsken alkoi vuosisadan huumeoikeudenkäynti Helsingin käräjäoikeudessa, kun käräjäoikeus piti nimenhuudon oikeustalon salissa 209. Sen jälkeen syyttäjä alkoi lukea syytteitä läpi.

Eturivissä, salin takaa katsoen oikealla istuu hyvinvoivan näköinen Jari Aarnio asianajajiensa Riitta Leppiniemen ja Heikki Uotilan vieressä. Kaikkien edessä on todella paksut pinot paperia. Aarnio lehteilee omia papereitaan sekä tekee niihin muistiinpanoja.

Jutun muut syytetyt välttelivät toimittajia ja tulivat saliin vasta, kun kuvaajat ja toimittajat oli komennettu pois salista.

Tänään paikalla ovat kaikki jutun syytetyt. Heitä on yhteensä 12.

Yksi heistä on United Brotherhood -rikollisjengin pomona pidetty Keijo Vilhunen, joka istuu salin eturivissä takaa katsoen vasemmalla puolella asianajajansa Markku Fredmanin vieressä. Vilhusella on kauluspaita päällä ja hän istuu kädet puuskassa. Silmälasit ovat Vilhusen edessä pöydällä, mutta papereita hänellä ei ole.

Vilhusen vieressä eturivissä istuu Aarnion luottomies Helsingin huumepoliisista, joka on syytteessä muun muassa törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta useissa eri syytekohdissa.

Toimittajat istuvat ylhäällä lehterillä, ja muut syytetyt istuvat lehterin alla.

Helsingin oikeustalon sali numero 209 tunnetaan nykyään "Aarnio-salina", sillä se on oikeustalon suurin, ja salissa tullaan käymään oikeutta vielä pitkään muun muassa tuhannen hasiskilon salakuljettamisesta Hollannista Suomeen.

Kaikki jutun syytetyt ovat kiistäneet kaikki syytteet.