1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Voita taistelu voikukkia vastaan Arno Kasvin ohjeilla

Voikukka on kesän takuuvarma merkki. Se on keltainen kaunotar tai nurmikonhoitajan kauhistus – katsantokannasta riippuen. Harva kuitenkaan tahtoo pihalleen pelkkää voikukkaa, mutta niinkin siinä voi äkkiä käydä. Emeritus ylipuutarhuri Arno Kasvi tietää, millä toimilla sota voikukkia vastaan voidaan voittaa.

Kuva: Sointu Lehtilä

Kun kesä tulee, niin voikukkien kukinnalta ei voi välttyä. Sitkeä kukka tuntuu kasvavan oikeastaan missä vain: se valtaa kivenkolot, kukkapenkit ja nurmikot. Yksittäisiä voikukkia kiskaisee melko helposti ylös maasta, mutta tilanne on toinen, jos kukka valtaa koko nurmikon.

Jos leikkauksen suorittaa liian aikaisin, niin voikukka menee littanaksi kuin pannukakku.

Arno Kasvi

Emeritus ylipuutarhuri Arno Kasvi suhtautuu epäilevästi suosittuihin voikukkarautoihin, joilla poistetaan yksittäisiä kukkia.

– Jollakin pienellä pihalla voit sellaisella muutaman voikukan ylös kaivaa, mutta jos on suurempi tontti, niin ei siitä oikein apua ole.

Kasvi sanoo, että isomman alan ollessa kyseessä kukkien kannattaisi antaa tulla kunnolla täyteen kukkaan ennen toimenpiteitä. Ja kun sitten lähtee leikkuupuuhaan, olisi koneen oltava huipputerässä.

– Ensimmäisen leikkuukerran jäljet voi vielä varmuuden vuoksi haravoida pois. Ja sitten pitää taas malttaa odottaa! Kasvi sanoo.

Iske, odota, iske, odota ja iske taas

Ensimmäisen leikkauksen jälkeen voikukat todennäköisesti kasvavat pian yhtä runsaina kuin ennen leikkaamista. Voikukkien poistossa juju onkin se, että leikkaus jaksetaan tehdä useaan kertaan ja oikeaan aikaan. Toistossa on voimaa.

Ensi vuonna kukinta on jo paljon tehottomampaa ja kolmantena vuonna ne ovat poissa.

Arno Kasvi

– Jos leikkauksen suorittaa liian aikaisin, niin voikukka menee littanaksi kuin pannukakku. Kukkanuput pysyttelevät sitten ihan liki maanpintaa ja niin se pystyy sitten puolustautumaan.

Kun malttaa pitää taukoa leikkauksien välissä, niin voikukkien ympärillä kasvava ruoho pakottaa myös voikukkien lehdet nousemaan maanpinnasta korkeammalle. Joka tapauksessa taistelu voikukkia vastaan kestää todennäköisesti useita vuosia.

– Tämä on tekniikkalaji. Kun tätä jaksetaan toistaa, niin kukan juuri ei ehdi lihomaan maan alla. Ensi vuonna kukinta on jo paljon tehottomampaa ja kolmantena vuonna ne ovat poissa, Kasvi sanoo.

Emeritus ylipuutarhuri Arno Kasvi vastaa kuuntelijoiden kysymyksiin Turun Radiossa kerran kuukaudessa. Seuraavan kerran pe 5. kesäkuuta.