Jengipomo, Aarnio, luottomiehet, "noita", virolainen ja muut kohtasivat salissa 209 – näin he kiistivät syytteet

Syyttäjän näkemyksen mukaan Helsingin käräjäoikeuden niin kutsutussa "Aarnio-salissa" istuivat tänään maan suurimmat huumemogulit.

Jarmo Hirvonen
Valtionsyyttäjä Jarmo Hirvonen kommentoi Jari Aarnion huumesyytteitä Helsingin käräjäoikeudessa.

Helmikuuhun asti Helsingin oikeustalon salissa 209 tullaan puimaan muun muassa sitä, onko Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio "Pasilan mies".

"Pasilan mies" jäi pimentoon, kun vuosina 2011–2012 tapahtuneesta hasiksen salakuljetuksesta tuomittiin viisi henkilöä. Heitä pidettiin tynnyrijutun jakeluportaana.

Tuolloin etsittiin operaation suunnittelijaa ja "aivoja", jota kutsuttiin Pasilan mieheksi, sillä pimentoon jääneen henkilön puhelimet paikantuivat usein Pasilaan.

Nyt syyttäjä uskoo, että puhelimia käytti Aarnio, ja häntä auttoivat muun muassa UB-jengipomo, “noita”, luottomiehet huumepoliisissa ja virolainen kollega.

Aarnion väite: Huumepoliisilla salainen konttori Radiokadulla

Riitta Leppiniemi
Jari Aarnion puolustusasianajaja Riitta Leppiniemi kommentoi Aarnion huumesyytteitä Helsingin käräjäoikeudessa.

Aarnio on jo moneen kertaan kiistänyt jyrkästi syyllistyneensä rikoksiin. Aarnion asianajajan Riitta Leppiniemen mukaan kaikki toiminta on liittynyt huumetutkintaan. Aarnio ei kuitenkaan ole avannut tarkemmin, miten esimerkiksi prepaid-puhelimien käyttö liittyi tutkintaan.

– Puhelimet saattoivat paikantua Pasilaan siksi, että siellä on Helsingin poliisin lisäksi huumepoliisin salainen tila, Leppiniemi sanoi oikeudessa.

Aarnio on kertonut esitutkinnassa, että huumepoliisilla on Pasilassa Radiokadulla salainen konttori, jossa on säilytetty peiteoperaatioissa käytettyjä autoja ja prepaid-puhelimia.

"Päämieheni ei yrittänyt harhauttaa tynnyritutkintaa"

Syytteessä on myös kolme Aarnion alaista Helsingin huumepoliisista. Heitä syytetään huumerikoskokonaisuudessa muun muassa perusteettomien televalvontalupien hakemisesta oikeudelta.

Lisäksi Aarnion luottomiestä syytetään siitä, että hän olisi liittänyt rikosilmoituksiin tekaistuja tietoja.

– Päämieheni kiistää, että hän olisi yrittänyt harhauttaa tynnyrijutun esitutkintaa. Televalvontalupia ei haettu Aarnion aloitteesta, eivätkä ne liittyneet käynnissä olleisiin esitutkintoihin, sanoi luottomiehen edustaja oikeussalissa.

Myös muut Aarnion entiset alaiset kiistävät hakeneensa perusteettomia televalvontalupia.

– Kokouksissa päämieheni on ollut lähes kuunteluoppilas. Hän on saanut samoja tietoja kuin korkea poliisijohto, sanoi yhden huumepoliisin avustaja oikeudessa.

“Noita” tapaa tänään ensimmäistä kertaa muita syytettyjä

Keski-ikäistä naista syytetään siitä, että hän on järjestellyt Aarniolle hasis-kontakteja Hollannista. Lisäksi syytteiden mukaan hän on levittänyt satoja kiloja salakuljetettua hasista Suomessa eteenpäin.

Syytteen mukaan hasiksen toimitus asiakkaille tehtiin Aarniolta saatujen ohjeiden mukaan ja myynnistä saadut varat tilitettiin Aarniolle.

Tekstiviesteissään Aarnio nimitti naista noidaksi.

– Päämiehelläni ei ole mitään tekemistä tämän tynnyrijutun kanssa, sanoi naisen edustaja oikeudessa,

– Hän tapasi tänä aamuna ensimmäisen kerran [UB-jengipomona pidetyn] Vilhusen ja monet muut tässä salissa olevat. Hän ei voi olla syyllistynyt syytteen teonkuvaukseen.

Jengipomo luuli auttavansa poliisia virkatehtävissä

United Brotherhood -rikollisjengin pomona pidettyä Keijo Vilhusta syytetään siitä, että hän olisi yhdessä Aarnion ja “noidan” kanssa junaillut satoja kiloja hasista Hollannista Suomeen sinisissä peltitynnyreissä. Häntä syytetään myös hasiksen levittämisestä.

Vilhusen asianajaja Markku Fredman kiisti syytteet ja sanoi, että Vilhunen on toiminut siinä uskossa, että hän auttaa Aarniota virkatehtävissään.

– Esitutkinta-aineistoon perehdyttyään Vilhunen on ymmärtänyt, että toimilla voi olla yhteys näihin huumesyytteisiin, mutta aikanaan Vilhusella ei ole ollut tietoa siitä, että toimet liittyvät huumeiden maahantuontiin ja levittämiseen, ilmaisi Fredman.

Samoin Vilhunen kiisti koskaan tavanneensa "noitaa" tai tienneensä, että käynnissä oli salakuljetushanke.

– Eikä meillä ollut mitään tietoa, mitä niissä tynnyreissä oli, kuittasi Fredman vielä.

Virolainen kollega: En olisi koskaan aavistanut

Syytteessä on myös virolainen mies, joka halusi edustaa itseään oikeudessa. Häntä syytetään rahanpesusta. Mies kertoi tulkin välityksellä lainanneensa Aarniolle 50 000 euroa.

– Aarnio on ystäväni ja kollegani, mies sanoi eestiksi oikeudessa.

– Aarnio on kiistatta tunnetuin poliisimies Baltiassa. En olisi koskaan osannut aavistaa, että häntä voidaan syyttää tällaisista rikoksista.

– Jos on mahdollista kumota syytteet, se olisi hyvä asia, sanoi mies lopuksi.

Tuomiota odotetaan vasta vuoden päästä

Huumerikoksiin liittyvien syytteiden lisäksi Helsingin käräjäoikeudessa luetaan tänään liuta muita tynnyrikokonaisuuteen liittyviä syytteitä. Niissä muun muassa syytetään Aarniota ja Vilhusta lavastuksen yrityksestä ja uhkailusta.

Kaikki jutun 12 syytettyä ovat kiistäneet kaikki syytteet.

Tynnyrivyyhdistä odotetaan tuomiota kesällä 2016.