Kalkkia vai kompostia? – 10 kysymystä lehtokotiloiden hävittämisestä

Lehtokotilot voivat pahimmillaan vallata koko tontin. Kutsumattomista vieraista on vaikea päästä kokonaan eroon, mutta uuttera torjuja voi ainakin rajoittaa kotiloiden määrää, sanoo tarkastaja Bengt Lindqvist Luonnonvarakeskuksesta.

Kuva: Mari Karjalainen / Yle

Milloin lehtokotiloiden torjuminen aloitetaan?

Pihapiiriä on hyvä ryhtyä tarkkailemaan heti säiden lämmettyä. Kun ensimmäiset kömpivät esiin, ne kerätään heti pois. Lehtokotilot ovat kaksineuvoisia, eli jokainen yksilö voi munia jopa satoja munia. Sen takia esiintymisiin pitää puuttua ajoissa, ja kotiloita täytyy olla jatkuvasti keräämässä.

Miten kerätyt kotilot tuhotaan?

Ne voi upottaa kuumaan veteen tai etikkaliuokseen. Jotkut käyttävät vettä ja tiskiainetta, mutta silloin kotilot eivät kuole niin nopeasti.

Saako lehtokotilot murskata?

Jos kotilot murskataan puutarhaan, ne täytyy samantien kerätä pois. Lehtokotilot syövät lihaa, kuten muutkin etanat ja nilviäiset. Sitä kautta ne saavat proteiinia, mikä taas lisää munien tuotantoa.

Mitä kuolleille kotiloille tehdään?

Kotilot voi laittaa muovipussiin ja hävittää talousjätteen mukana. Jos ne aikoo kuopata, täytyy huolehtia, että ne kuopataan vähintään puolen metrin syvyyteen ja maa tampataan kunnolla.

Voiko ne hävittää kompostoimalla?

Kuolleita kotiloita ei missään nimessä pidä heittää kompostoriin. Jos kompostori ei toimi kunnolla, siellä luodaan hyvät olosuhteet kotiloille. Kauhutapauksissa huonosti toimiva kompostori voi olla aivan täynnä lehtokotiloita.

Toimiiko kulottaminen?

Kulottaminen voi auttaa, vaikka osa kotiloista ehtiikin kaivautua maahan ja säästyä tuholta. Kulottaminen hävittää myös kotiloiden ravinnon, lisäksi vanhoissa ruohokasoissa on todennäköisesti niiden munia. Tulta täytyy kuitenkin valvoa tarkkaan, ettei se pääse leviämään.

Onko myrkkysyöteistä apua?

Syötit ovat toimivia, mutta jos kotiloita tulee jatkuvasti lisää tontin ulkopuolelta, syöttejä saa olla koko ajan lisäämässä. Tällöin operaatio tulee kalliiksi. Syötit toimivat parhaiten keväällä, kun kotiloita ei ole vielä paljon liikkeellä.

Mihin kuivan kalkin käyttö perustuu?

Kuivan kalkin yli ryömiminen aiheuttaa kotiloille nestehukkaa ja ne kuolevat. Kalkki toimii kuitenkin vain niin kauan, kuin se pysyy kuivana. Sateen myötä pinta kovettuu ja kotilot pääsevät jälleen ryömimään sen yli ongelmitta.

Toimivatko kahvi- tai olutsyötit?

Kyllä niistäkin on apua kotiloiden karkottamisessa. Mutta jos kotiloita on satoja tai tuhansia, kahvi- ja olutsyötit eivät riitä.

Onko luontaisista vihollisista apua?

Lehtokotiloilla on hyvin vähän luontaisia vihollisia. Siilit ja jotkin linnut, esimerkiksi rastaat, syövät niitä jonkin verran.