1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Myyräkannat reippaassa kasvussa pohjoisessa – myyrätuhoriski ensi talvena

Pohjois-Suomen myyräkannat ovat talvehtineet hyvin ja viime vuoden kasvanut kanta vahvistuu loppuvuodeksi. Muualla maassa kannat ovat melko alhaisia.

luonto
Maamyyrä järsii taimia ja muuta kasvustoa lumikinosten alla.
Mika Moksu / Yle

Myyräkannan kasvulle Pohjois-Suomessa on hyvät edellytykset. Talven jäljiltä sekä pelto- että metsämyyrälajien kannat ovat Luonnonvarakeskuksen mukaan voimakkaassa kasvussa. Myyrähuippua odotetaan pohjoisessa loppukesästä tai viimeistään syksyllä.

Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan myyrähuippu ja sopulien määrät myyrien mukana romahtavat ensi talvena.

Tunturisopuleilla on käynnissä vaatimattomampi kevätvaellus Käsivarren pohjoisosissa. Keskus arvioi, että syksyksi on luvassa sopulien liikehdintää, mutta esiintymät jäävät vaatimattomiksi verrattuna edellisiin vuoden 2011 vaelluksiin.

Taimituhoja tiedossa

Myyrät aiheuttivat viime talvena taimituhoja Kainuussa, Koillismaalla, Metsä-Lapissa ja paikoin Keski-Suomessa.

Keskuksen mukaan myyrätuhoriski on ensi talvena suuri Pohjois-Suomessa. Tuhoriskiä voi vähentää muun muassa pyytämällä myyriä taimikoista tai heinäntorjunnalla. Taimien istuttamista kannattaa lykätä ensi vuodelle jos mahdollista, koska tuoreet syksyllä istutetut taimet maistuvat myyrille.

Toisin kuin Etelä-Suomessa, jossa kannat ovat laskussa ja melko alhaisia, myyräkuumeen riski on suuri ensi talvena Pohjois-Suomessa.

Lue seuraavaksi