Likaista lippua ei sovi nostaa salkoon – Riittävätkö omat taitosi pesuun?

Suomen lipun arvokas kohtelu tarkoittaa muun muassa sitä, että salkoon ei saa nostaa likaista lippua. Lipun hehkeä sinivalkoisuus samentuu nopeasti, kun ilmansaasteet, pölyt ja kosteus tekevät tehtävänsä. Pesulayrittäjä arvioi, että kaupungeissa liehuvat liput kannattaa pestä parin vuoden välein – maalla pesuväli on pidempi.

Kotimaa
Suomen lippu tangossa.
Kaupungissa lippu likaantuu nopeammin kuin maaseudulla.Pasi Takkunen / Yle

Ilmansaasteet ja pölyt pitävät huolen siitä, että hohdokas siniristilippu näyttää muutaman käyttövuoden jälkeen salossa kulahtaneelta ja sientyneeltä. Seinäjokelainen pesulayrittäjä Juha Seppälä on pessyt elämänsä aikana yhden jos toisenkin Suomen lipun. Hän suosittelee kaupunkiolosuhteissa liehuneille lipuille kahden vuoden pesuväliä.

– Liputuspäivät eivät ole aina poutapäiviä. Ei sille kukaan mitään voi, jos liput likaantuvat. Maalla liput pysyvät yleensä pidempään puhtaana kuin kaupungeissa. Jos haluaa pitää valkoiset osat valkoisina, kyllä kaupunkiliput kannattaa pestä vähintään parin vuoden välein, Juha Seppälä neuvoo.

Siniristiliput pestään pesuloissa vesipesussa.

– Tahrat tutkitaan ensin ja poistellaan niitä. Sitten lippu pestään isossa rumpukoneessa. Sen jälkeen lippu laitetaan tangolle kuivumaan ja vielä silitetään, ennen kuin se viikataan asiakkaalle noutokuntoon, Juha Seppälä selvittää.

Pesulassa tutkitaan siniristilipun kuntoa.
Pesula-alan yrittäjäpariskunta Juha Seppälä ja Auli Toivonen tutkivat siniristilipun tahrat, ennen kuin lippu lähtee pesuun.Päivi Rautanen/Yle

Yksilöllistä kohtelua

Kun lippua pitää käsitellä kaikkialla arvostuksella, miten lippu saa kunnollisen kohtelun pesulassa, missä käsien läpi kulkee päivittäin tonneittain pyykkiä?

– Suomen lippu saa pesulassa yksilöllisen kohtelun eli sitä ei pestä muiden pyykkien joukossa vaan ne pestään yksitellen ja erikseen. Lisäksi liput kuivataan tangoilla, niitä ei pyöritellä kuivausrummuissa, Juha Seppälä vakuuttaa.

Mutta miksi viedä lippu pesulaan, kun muuta pyykkiä pestään kotona omilla koneilla?

– Voi sen pestä kotonakin, mutta siinä on riskinsä. Lopputulos riippuu lipun laadusta ja sen materiaalista. Jos omistat lyhyen tangon, pienen lipun ja ison pyykinpesukoneen, lippu on mahdollista pestä kotioloissa, Juha Seppälä miettii.

– Lippuun tulee helposti taittumia ja viiruja, jos isoa lippua pestään pienessä koneessa. Lipulla pitää olla tilaa pyöriä siellä koneessa.

– Mutta tahrojen esipoisto on tärkeää. Ne eivät tahdo lähteä pelkällä pyykkikonepesulla. Paitsi jos pesee lipun niin usein, ettei se ehdi sientyä.

Pyykkinarulle kuivumaan?

Jos päätyy kotipesuun, missä lipun uskaltaa kuivattaa? Pesulayrittäjä antaa jälleen maaseudulle enemmän vapauksia kuin kaupunkiasujille.

– Kyllä lipun tohtii varmasti maalla viedä kuivumaan tuuleen pyykkinarulle. En pidä sitä ongelmana, varsinkin jos pyykkinaru on riittävän kireällä.

"Joskus lippu jää nostamatta"

Juha Seppälä tunnustaa, että joskus se lippu unohtuu nostaa salkoon, vaikka kuinka kunnioituksella asiaan suhtautuu niin töissä kuin kotonakin.

– Salko on pihassa ja nyt se on hommattu myös mökille. On toki päiviä, että lippu jää nostamatta. Aina ei kaikkea muista, eikä tule aamulla katsottua almanakkaa. Mutta ne tärkeimmät päivät ovat kunnossa, Juha Seppälä kertoo.