1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Märkä rätti on paras tapa välttää myyräkuume

Pohjois-Suomessa myyräkannat ovat runsaat. Kainuussa on isoja alueellisia vaihteluita, jotka metsänomistajien kannattaa käydä itse toteamassa. Myyräkantojen lisääntyessä myös myyräkuumeen riski on kasvanut.

terveys
metsämyyrä hiirenloukussa
Yle

Tänä kesänä ja ensi talvena myyräkannat vaihtelevat Kainuussa runsaasta vähäiseen. Siellä missä kannat säilyivät vahvoina talven yli, edessä on ensi syksynä myyrähuippu.

Alueelliset erot ovat kuitenkin suuria, esimerkiksi Sotkamossa myyräkanta on merkittävä, kun taas Puolangalla viimeisimmän tutkimuksen mukaan myyrien määrä on vähäistä.

– Vaihtelut ovat isoja, joten ainut tapa on käydä itse katsomassa ovatko myyrät aiheuttaneet tuhoja, kertoo Luonnonvarakeskuksen varttunut tutkija Otso Huitu.

Tuhoutuneilta näyttävien taimien tilalle ei kannata istuttaa uusia ennen keskikesää, sillä etenkin pienet istutetut kuusentaimet voivat elpyä hämmästyttävän hyvin itsekseen.

Jos myyriä on runsaasti, metsänomistajat voivat pienentää ensi talven tuhoriskiä muun muassa pyytämällä myyriä taimikoista, heinäntorjunnalla, taimisuojilla tai vakuuttamalla metsän. Lisäksi taimien istuttamista voi harkita lykättäväksi ensi vuodelle. Tutkimusten mukaan syksyllä istutetut taimet maistuvat myyrille paremmin kuin alkukesällä istutetut.

Myyräkuumeen tarttumisen kannalta pölyimuri ja kuiva luuta tai harja ovat huonoimmat siivousvälineet tällaisessa paikassa.

Otso Huitu

Myyräkuumeen riski on kasvanut

Myyrien lisääntyessä myös Puumala-viruksen aiheuttaman myyräkuumeen riski lisääntyy. Myyräkuumetta levittävät vain metsämyyrät, ja ihmiset saavat tartunnan yleensä hengitysteitse niiden pölyävistä uloste- ja virtsajätöksistä. Erityisesti kesämökeissä ja liitereissä kannattaa olla varovainen, jos niissä on merkkejä myyristä ja niiden jätöksistä.

– Puhdistuksia ja kevätsiivouksia tehdessä tartuntariski on iso. Puhdistuksessa kannattaa käyttää kosteaa rättiä, jotta pöly ei nouse ilmaan. Myyräkuumeen tarttumisen kannalta pölynimuri ja kuiva luuta tai harja ovat huonoimmat siivousvälineet tällaisessa paikassa, muistuttaa Otso Huitu.

Lue seuraavaksi