Pyörävoltteja keskellä kaupunkia – Lahteen kansainväliset BMX-kisat

Ensimmäistä kertaa Suomessa kaupungin keskustassa järjestetään kansainvälinen BMX-pyöräilijöiden big air -kisa. Heinäkuun lopun tapahtumassa yhdistetään pyöräilyn eri lajeja.

urheilu
BMX-pyöräilijä ilmassa hyppytempussaan.
Mikko Tikka

Maailmanluokan temppupyöräilijät hyppivät Lahden torilla heinäkuun lopussa. BMX- ja maastopyörien big air -kilpailua varten torille rakennetaan puiset hyppyrit ja vauhdinottotorni.

– Tähän nousee kaksi todennäköisesti Suomen suurinta hyppyriä sekä massiivinen vauhdinottotorni. Kilpailuun on kutsuttu Suomen parhaimmisto sekä kuskeja Baltiasta, Pohjoismaista ja muualta Euroopasta. Tarjolla on ennennäkemätön kisa, kertoo tapahtuman järjestäjä Eki Vainikka.

Muualla Euroopassa, esimerkiksi Virossa ja Ruotsissa, heinäkuisen Bike Weekendin tyyliset BMX-pyörien hyppykilpailut kaupunkien keskustoissa ovat yleisiä. Suomessa pyörien big air -kisoja on tähän asti nähty vai BMX-radoilla tai skeittirampeilla.

Tähän nousee kaksi todennäköisesti Suomen suurinta hyppyriä sekä massiivinen vauhdinottotorni.

Eki Vainikka

– Vaneriset hyppyrit kootaan ja puretaan päivässä paikan päällä. Sitä ennen ne suunnitellaan huolella kuskien kanssa ja tietysti testataan. Hyppyri on 2,6 metriä korkea ja siinä pitää olla mitat ja kulmat kohdallaan, että se edes toimii ja on turvallinen, Vainikka sanoo.

Lahden kutsukisaan on tulossa 20 kuskia. Yksi ennakkosuosikeista on kuopiolainen Antti Rissanen, joka voitti Bike Weekendin kisan viime vuonna Messilässä.

Tänä vuonna tapahtumaa sponsoroi energiajuomafirma Red Bull, joka lennättää paikalle maailmanluokan pyöräilytähtiä. Kansainvälisen näkyvyyden kautta järjestäjät uskovat tapahtuman jatkuvan Lahdessa ja jopa leviävän muualle Suomeen.

Itsesuojeluvaisto romukoppaan

Lahden hyppykisassa BMX-kuskit ja maastopyöräilijät kilpailevat poikkeuksellisesti samassa sarjassa.

– Haluamme rikkoa lajien välistä kemiaa. Samalla kisasta tulee kovatasoisempi. Koko Bike Weekendin idea on yhdistää eri pyöräilylajeja, Vainikka perustelee.

Yleisölle BMX-tapahtuma tarjoaa huimapäistä katsottavaa.

– Tuomme marginaalilajin torille nähtäville. Kuka vaan voi tulla katsomaan, kun kaverit hyppivät etu- ja takaperin voltteja ilmassa ja tekevät mitä uskomattomia temppuja, järjestäjä lupaa.

Voihan esimerkiksi jääkiekossakin joutua sairaalaan.

Eki Vainikka

– Kyllä tässä pitää vähän itsesuojeluvaistoa puuttua, mutta lajia harrastavat pikkupojat, naiset ja keski-ikäiset miehet. Pitää vaan tietää omat rajansa. Ja voihan esimerkiksi jääkiekossakin joutua sairaalaan, Vainikka muistuttaa.

Big air -kilpailun lisäksi 25. heinäkuuta järjestetään Urheilukeskuksen maastoissa maastopyörien maratonkisa, jossa on 10, 30 ja 60 kilometrin matkat.

– Maastopyörien maratoniin on tulossa 200–400 kuskia. Se on Suomen Pyöräilyunionin maratoncupin osakilpailu, mutta myös kuntoilijat ja vasta-alkajat voivat osallistua lyhyemmälle reitille, Vainikka vinkkaa.