Näin Kreikan eurokriisi on edennyt: Huijausta, niukkuutta ja uhmaa

Kreikka tuli alun perin mukaan euroalueeseen kaunistelemalla taloustilastojaan. Kupla puhkesi Yhdysvalloissa alkaneen kansainvälisen finanssikriisin myötä. Nyt Kreikalla ja euroalueella on edessään loppunäytös draamassa, joka voisi johtaa jopa Kreikan eroon euroalueesta. Yle Uutiset kokosi yhteen Kreikan kriisin käänteet.

Kreikan kriisi
Sekatavarakauppa Ateenasssa.
Ateenalaisessa euron kaupassa myydään Kreikan lippuja viidentoista euron hintaan. Orestis Panagiotou / EPA

Kreikalla on edessään valtava lainojen lyhennystaakka lähikuukausina, ellei sovita merkittävistä helpotuksista. Kreikalla on edessään lainanlyhennyksiä euromaille, Euroopan keskuspankille ja Kansainväliselle valuuttarahastolle. Lisäksi Kreikka on laskenut liikkeelle omia velkapapereita, joita myös lankeaa maksettavaksi.

Nykyinen, vasemmistopuolue Syrizan johtama hallitus yrittää neuvotella Kreikan lainaehdot uusiksi Euroopan unionin ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n kanssa. Kreikka tarvitsisi kipeästi toisen lainaohjelman viimeisen erän noin 7 miljardia euroa.

Syrizan kannalta tilanne on vaikea. Puolue voitti vaalit lupaamalla loppua lainoittajien vallalle ja helpotusta kreikkalaisten inhoamaan vyönkiristyspolitiikkaan.

Grafiikka kriisin etenemisestä.
Yle Uutisgrafiikka