Hiljaisia ja saastuttamattomia sähköbusseja mietinnässä Hämeenlinnaan

Sähköbussit ovat alkaneet kiinnostaa hämeenlinnalaisia liikennöitsijöitä. Lehdon liikenne tutustuu jo loppukesästä Sloveniassa miten yksi sen diesel-bussi on onnistuttu muuttamaan sähkövetoiseksi. Myös Vekka liikenne seuraa tarkalla korvalla, halutaanko Hämeenlinnan kaupunkiliikenteeseen lähivuosina sähköbusseja.

Kotimaa
Hämeenlinnalaista aamuliikennettä kaupungissa.
Hämeenlinnalaista aamuliikennettä kaupungissa.Hannu Harhama/ Yle

Hämeenlinnassa kaupunkiliikennettä ajavat bussiyhtiöt ovat hyvin selvillä tulossa olevista mahdollisista uusista vaatimuksista. Niin Vekka Liikenteen toimitusjohtaja Tapio Vekka kuin Lehden Liikenteen toimitusjohtaja Esa Lehto ovat kuunnelleet tarkalla korvalla bussiliikenteen uusia tuulia.

Lehdon Liikenne on ottamassa asiassa jo ensi askelia. Yhtiö myi alkuvuodesta yhden vanhan bussinsa Sloveniaan. Nyt Lehdon Liikenteessä seurataan tarkkaan kuinka diesel-auto muutetaan siellä sähkövetoiseksi. Toimitusjohtaja Esa Lehto lähtee itse tutustumaan elokuussa asiaan.

- Myimme sinne Sloveniaan yhden auton, joka muunnetaan siellä sähkövetoiseksi ja myydään sitten siellä eteenpäin.. Aikomus onkin mennä katsomaan elokuussa millainen siitä on siellä rakenneltu ja millaiset systeemit siellä ovat käytössä.

Lehdon Liikenteen tausta-ajatuksena on samalla selvittää, voisiko Hämeenlinnan seudulla liikkuvia busseja muuntaa tarvittaessa sähkökäyttöisiksi, kertoo toimitusjohtaja Esa Lehto.

- Mietitään vanhan ajoneuvokaluston uusiokäyttöä parhaillaan sähköisessä muodossa, kertoo toimitusjohtaja Esa Lehto.

Vekkakin seuraa tarkkaan alan kehitystä ja vaatimuksia

Lehdon Liikenteen tapaan myös Vekka Liikenne on tietoinen mahdollisista tulevista uusista ajoneuvovaatimuksista. Toimitusjohtaja Tapio Vekka kertoo, että EU:ssa ajoneuvojen hiilidioksidipäästöjen jatkuvaan alentamiseen kiinnitetään yhä enemmän huomiota. Vekan mukaan edes muutaman uuden sähköbussien hankkiminen olisi aluksi suuri investointi. Pitkällä tähtäimellä käytössä sähköbussit saattavat silti energialtaan tulla dieseliä edullisemmiksi.

Nykyiset reitit ja sopimukset Hämeenlinnan kaupungin kanssa ovat katkolla vuodenvaihteessa 2016 – 2017. Jos liikennepalvelun ostaja Hämeenlinna niin haluaa, bussiyhtiöt voivat tarjota silloin myös tarvittaessa sähköbusseja liikenteeseen.

Hämeenlinnan läheisyydessä olevista suurista kaupungeista sähköbusseja on tulossa liikenteeseen niin Helsinkiin, Tampereelle kuin Turkuunkin. Jos Hämeenlinnan kaupunki odottaa samaa paikallisilta liikennöitsijöiltä Hämeenlinnassakin joku linja voisi ehkä iikkua hiljaisella sähköbussilla jo vuonna 2017.