1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Kuuluuko mökin seinistä rouskutusta? – Silloin voi olla jo kiire

Kutsumattomat vieraat saattavat saada aikaan melkoista tuhoa, jos ne pääsevät pesiytymään talon rakenteisiin. Hevosmuurahainen saattaa syödä talosta alimpia hirsiä jopa metritolkulla ontoksi.

luonto
Muurahaisia kämmenellä.
Päivi Leppänen / Yle

Juuri näihin aikoihin moni kesämökkiläinen ja omakotiasuja saa sisätiloihin muurahaisia. Joka kevät toistuva ilmiö on tuttu oululaiselle Antero Törmäselle, joka torjuu tuholaisia Pohjolan Desinfiointi Oy:n kirjoilla. Ensimmäiset muurahaiskeikat on juuri tehty Pohjois-Suomessa.

– Jos muurahaisia ei ole ollut jo talvella rakenteissa eikä niitä näy keväällä, mutta jos ne sitten yhtäkkiä ilmestyvät sisätiloihin, ne ovat vasta etsimässä pesäpaikkaa. Ne tulevat luonnosta, jostakin epäterveestä puusta, kuten kannosta. Hevosmuurahaisen leuat eivät pysty terveeseen puuhun, joten puun on oltava vähän pehmeää, Antero Törmänen kertoo.

Tuholaistorjuja neuvookin ensimmäisenä hakemaan torjunta-ainetta jolla kannattaa käsitellä muurahaisten kulkureitit.

– Talon kivijalan vierustat on hyvä käydä läpi ennen kuin ne muuttaa niihin tai talon rakenteisiin. Hevosmuurahaisen kulkureittiä kannattaa tarkkailla. Näin maan alta saattaa löytyä se lahopuu jossa ne pesivät ja kun sen hävittää, niin ongelma loppuu siihen, Törmänen neuvoo.

Joskus hevosmuurahaiset siirtyvät mökkiin tai taloon esimerkiksi metsäkunttapihan laiton yhteydessä. Ympäristöön ei kannattaisi haudata lahopuuta ja puun kaatamisen jälkeen esimerkiksi kannot kannattaisi repiä pois.

Jos muurahaisia ei ole ollut jo talvella rakenteissa eikä niitä näy keväällä, mutta jos ne sitten yhtäkkiä ilmestyvät sisätiloihin, ne ovat vasta etsimässä pesäpaikkaa.

Antero Törmänen tuholaistorjuja

– Yksi syy muurahaisongelmaan on se, ettei taloissa ole enää tuulettuvaa alapohjaa. Myös pihalaatat ja puiset pihaistutusten reunat saattavat houkutella muurahaisia, Tuholaistorjunta Taisto Eronen Oy:ssä työskentelevä Juha Aro huomauttaa.

Hänen mukaansa tuholaistorjujan kannalta vaikeinta on löytää pesää talon rakenteista.

– Taloissa kannattaa tutkailla alimpia hirsiä. Jos hevosmuurahaiset pääsevät asettumaan taloksi, ne saattavat syödä helposti metrinkin pätkän hirttä ontoksi. Ja silloin on se vaara että rakennus sortuu jostain nurkasta, Aro selvittää.

Tuhoa kuningatar

Pesän pystyy paikallistamaan rapinan perusteella. Muurhaisten jyrsiminen kuuluu seinästä ja lattioille saattaa ilmestyä pieniä sahanpurukasoja. Hevosmuurahainen ei käytä puuta ravinnokseen vaan se jyrsii puuta vain pesäonkaloaan varten.

– Sen on pakko hoitaa pesä kuntoon juuri kesällä että sillä on paikka jossa talvehtia. Jos yhdyskunta on päässyt kasvamaan isoksi, rouskutuksen perusteella voi alkaa paikallistaa pesää, Antero Törmänen sanoo.

Helsingin yliopiston biotieteiden laitoksen muurahaistutkija Riitta Savolaisen neuvo muurahaisongelmaan on perin yksinkertainen: Kuningatar pitää tuhota.

– Niin mauriaisella eli sokerimuurahaisella kuin hevosmuurahaisellakin on kuningatar, joka munii. Hevosmuurahaisella niitä saattaa olla kaksikin. Jos kuningattaren vain löytää, se kannattaa tuhota, Savolainen sanoo.

Mauriainen on kiusallinen vieras, sillä niitä saattaa olla tuhansia yhdessä pesässä. Jos pesä on talon rakenteissa, mauriaiset saattavat lähteä liikkeelle jo maalis–huhtikuussa.

– Sisätiloihin ne tulevat etsimään ravintoa silloin, kun sitä ei vielä luonnosta löydy, tuholaistorjuja Antero Törmänen sanoo.

Hänen mukaansa muurahaisongelma pitäisi hoitaa nimenomaan kesällä kun ne liikkuvat.

– Torjunta-aineethan toimivat kosketusperiaatteella, vilkkain aika muurahaisten hävittämisessa pohjoisessa on kesäkuun alusta juhannukseen asti, Antero Törmänen sanoo.

Lue seuraavaksi