1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kaupan lihatiskistä löytyi ihmisen jalka – tiedätkö sinä, mitä on tapahtunut?

Otsikossa on alkuasetelma dekkarille, jonka ensimmäisen lauseen on kirjoittanut kansainvälisesti menestynyt suomalainen kirjailija. Kirjoita dekkari valmiiksi yhdessä meidän kanssamme.

Kuva: Mari Nupponen / Yle

Ruokakaupan lihamestari vetäisi aamulla kahvit väärään kurkkuun, kun hän huomasi, että lihatiskillä retkotti lampaankoipien ja siansorkkien keskellä ihmisen jalka.

Näin alkaa dekkarimme, jonka tarinaan voi kuka tahansa kirjoittaa jatkoa. Aloituslauseen takana on kirjailija Jari Järvelä, jonka ensimmäinen dekkari Tyttö ja pommi oli jättimenestys.

– Aika ronski ja raju lause. Jotakin on tapahtunut ja on pakko ruveta tutkimaan, missä jalan omistajan muut osat ovat, miettii viikonloppuna järjestettävien Kouvolan dekkaripäivien puuhanainen Ritva Sorvali.

Sorvalin mukaan hyvä dekkari menee suoraan asiaan ja esittelee heti alussa kiinnostavan henkilön.

– Dekkarissa on myös oltava tunnistettava miljöö, esimerkiksi jokin kaupunki, asunto tai työpaikka.

Usein hyvässä dekkarissa kuolee joku. Kuolema tuo tarinaan särmää.

– Kuolema on niin pysäyttävä. Kun asiaa ryhdytään tutkimaan, paljastuu yhteiskunnan eri puolia. On poliisi, oikeuslaitos, ehkä joku työpaikka tai kylä.

Tarinan kuljetus ja lopetus on taitolaji.

– Mukaan ei saa tulla henkilöitä, jotka vain putkahtavat yhtäkkiä jostain. Kaikkien pitää liittyä tarinaan. Kaikki henkilöt ja tilanteet pitää myös saattaa loppuun.

Kirjoita tarinaan jatkoa keskustelussa tämän jutun alla. Tarinan kirjoittamiseen osallistuvat päättävät myös sen, kuinka pitkä tekstistä tulee ja mikä on sen loppuratkaisu.