1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Järkyttävää verorahojen tuhlausta, vankileiri vai mahtava nuoruusvuosi? – keskustelijat kertovat intti- ja sivarimuistojaan

Nykyajan pullamössösukupolvi ei selviä mistään, mutta ennen armeijassa oli kunnon meininki. Vai oliko ja onko siellä sittenkin hirveää simputusta ja verorahojen tuhlausta? Ylen avaamaan keskusteluun on tullut monenlaisia armeija- ja siviilipalvelusmuistoja.

Kuva: Laura Tolonen / Yle

Armeija herättää suomalaisissa niin negatiivisia kuin posiitivisiakin tunteita – tämä on selkeästi havaittavissa myös Ylen aloittamassa verkkokeskustelussa.

Moni muistelee, miten armeijassa tehtiin – ainakin aikoinaan – pojista miehiä. Muun muassa armeijan vuonna 1970 käynyt _Mallia -70 _muistelee armeijan ihanuutta.

Harjoitukset marsseineen, teltassa asumisineen, yövartioineen yms antoivat monille "mammanpojille" uuden alun ja näkemyksen siihen miten elämästä voi nauttia. Yhteenvetona voin sanoa, että armeija-aika lähes vuosi oli minulle yksi nuoruuden parhaimpia ja huolettomampia ja mukavimpia vuosia. Voi kun sen vosi toistaa!

Nimimerkki Ylikessu  kommentoi, että "kukaan ei marissut tai vaatinut simputtajaa oikeuteen kuten nykyajan pullamössö nuorilla on tapana tehdä".

Intin aika oli siis elämäni helpointa aikaa, kaikki tuotiin eteen, vaatteet, työ, ruoka ja jopa huvitukset...

"Järkyttävää verorahojen tuhlausta"

Monen muistot ovat tätä huonompia. Muun muassa Res Vm ei kaipaa armeija-aikaansa.

Armeija oli kuin vankileiri. Lisäksi se tuhosi terveyteni ainakin kymmeneksi vuodeksi. On tietenkin selvää, että minkäänlaista maanpuolustustahtoa ei jäänyt jäljelle.

"Järkyttävää verorahojen tuhlausta", kommentoi teemu suomesta.

Kantahenkilökunnan edustajat olivat jonkin sortin alkoholisteja meidän yksikössä vissiinkin kaikki. Normipäivä heillä oli, silloin harvoin kun saapuivat työpaikalleen, sellainen, että iltapäivälehdet mukana vetäydyttiin omaan huoneeseen koko päiväksi, eikä kukaan saanut häiritä. No ainakin eräät n. 18 v. finninaamat saivat iloa alokkaiden simputtamisesta.

Sen sijaan Soldier Soldier harmittelee oman palkkansa menettämistä.

12 tuntia seisomista aukealla ampumaradalla 33 asteen pakkasessa toistaviikkoa. Mitä järkeä? Sekin harmittaa, että menetti 8 kk:n palkan, kun kävin jo töissä ennen inttiä. Kertausharjoitukset olivat sitten se viimeinen pisara. Päätin, etten tähän ääliöhierarkiaan itseäni tyhmenpien komennettavaksi enää tule. Reservitoiminnalle näytän nykyään p-ttä. Kiitos sen epäosaajan, joka sitäkin touhua näillä seuduilla harhaanjohtaa.

Hierarkia on ärsyttänyt myös muita, muun muassa Herra Välivääpeliä.

Herätys keskellä yötä, käsky kasarmin käytävälle virren veisuuseen, varustuksena yöpuvun lisäksi kumisaappaat, kaasunaamari ja virsikirja Asennossa pönöttämistä vesitornin juurella.. vääpeli huutaa "vesitorni sanoo "hyvää päivää joukkue", meidän tuli huutaa miehekkäästi "hyvää päivää Herra Vesitorni". Matkalla ruokailuun joukkueen istuttaminen vesilätäkköön laulamaan "jänis istuu maassa". Edellämainitut vain muutamia tapahtumia simputuksesta joita virheellisesti kutsuttiin nimellä "sotilaskoulutus" mikkelin karkialammen varuskunnassa 70/80-luvun taitteessa.Elämäni turhin ja vastenmielisin kokemus, jonka ainut anti oli pysyvä inho auktoriteettiä ja hierarkiaa kohtaan, lupaus itselleni että pyydettäessä teen lähes mitä tahansa, käskettäessä en mitään.

Simputusta ja väkivaltaa

Moni sanoo kohdanneensa simputusta. Yksi heistä on nimimerkki kessu.

11 kuukautta helvettiä komppanian päällikön simputuksen takia. Kun yritti jotain simputuksen muotoja vastustaa ja niistä jopa valittaa, niin siitä heilahti 3 vrk. häkkiä.

Nimimerkki _vinski _ei kaipaa omia armeija-aikojaan - oli kuulemma sen verran hullua hommaa

Osui omalle kohdalle sellaisia kapiaisia, että oksat pois. Useimmilla niistä viirasi pahasti. Jos sattui olemaan lääkärin määräyksestä vapautuksessa, yleensä he menivät joukolla huutamaan lääkärille. Mitään normaalia taisteluharjoitusta ei juurikaan ollut, päivät menivät juostessa tai ryömiessä tai asetta puhdistaessa. Yhden tapauksen näin, jossa yksi niistä, joilla viirasi, paiskasi varusmiehen maahan ja alkoi potkia tätä, ennen kuin toinen kapiainen meni väliin ja lopetti tilanteen sillä perusteella, että "joku saattaa nähdä".

Sivarissakin voi simputtaa

Myös siviilipalveluksesta on niin hyviä kuin huonojakin kokemuksia. _Somepon _kokemukset ovat positiivisia.

Palvelusta minulla on jäljellä 29 aamua. Kokemus minulle on erittäin hyvä. Etsin itselleni sellaisen palveluspaikan josta on minulle toivottovasti jatkossakin hyötyä. Ainut huono puoli on ollut itse koulutusjakso. Viime vuoden heinäkuussa oli kuuma ja jätkiä oli samassa huoneessa yli 10. Ikkunat sai kyllä auki, mutta eihän se riitä kun ikkunat on auringon puolelle. Aina kun olen sanonut koulutusjaksolla tai palveluspaikalla epäkohdista se on otettu rakentavana palautteena ja ovat jopa korjannut virheitään. Voin suositella sivaria kaikille. Älkää muutenkaan ottako sitä kammottavana asiana!

Nimimerkin T-rex kokemukset sivarista ovat toista maata.

Aluksi vanha miesrehtori oli ihan ok, mutta sitten hän alkoi "simputtamaan" minua oikein urakalla. Eli hän määräsi minut tekemään koulupäivän jälkeen täysin järjettömiä ulkohommia tai istumaan tyhjän panttina kun hän teki paperihommia. Lopuksi hän yritti kiristää minua. Hänen mukaan olin velvollinen jatkamaan sivariani vielä niin monta päivää kun mitä olin ollut sairaslomalla keuhkoputkentulehduksen takia. Kun sanoin että se ei käy, niin hän uhkasi kirjoittaa minulle niin huonon työtodistuksen "etten saisi koskaan mistään töitä". -- Mutta sivariaikani oli todella opettavaista. Opinpahan jo nuorena pitämään puoleni (koko lähisukuni, isosiskoani lukuun ottamatta, oli sivariin menoa vastaan.