1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kirjallisuus

"Porista ja Raumasta ystävyyskaupungit"

Raumalainen kirjailija Heli Laaksonen teki porilaisen ystävänsä kanssa kuntalaisaloitteen Porin ja Rauman ryhtymisestä ystävyyskaupungeiksi.

Heli Laaksonen
Heli Laaksosella alkaa kymmenosainen ohjelmasarja Helil kyläs. Hän on juuri julkaissut myös kirjan Lähtisiks föli. Laaksonen on Aamun kirjassa Nadjan ja Sepon vieraana.

– Ehdotimme, että raumalaiset lähtisivät vaihto-oppilaiksi Poriin. Päättäjät suhtautuivat aloitteeseen kuitenkin säälivästi, eikä sitä toteutettu, nauraa Laaksonen.

Heli Laaksonen kuvailee itseään Sanamaijaksi, sillä kirjailija tai runoilija kuulostaa hänestä liian juhlalliselta.

– Kieli on minun puukkoni, ja sanoilla voin vuolla muistelmia kaikesta siitä, mitä tietoisuudessani liikkuu.

Nykyajan somesta ja hipaisulaitteista Laaksonen ei pidä. Erityisesti hipaisua hän vastustaa.

– Olen enemmän toimeen tarttuva, haluan pidellä esineitä ja tahdon riuhtaisukytkimen. Minulla ei ole älypuhelinta, koska pidän sitä sähköpantana. Työni on kommunikeeraamista ja viestimistä. En halua, että joku huutaa koko ajan taskussani. Onko edes luonnollista, että ihminen silittää koneita? Ihmisiä voi silitellä ja koneita ryskiä, Laaksonen sanoo.

Uusin kirja on tarinakokoelma siitä, kuinka Laaksonen kiertää ympäri Suomea esittämässä runojaan. Matkakohteista kaikkein rakkain on kuitenkin kotipiha.

Hänen kirjansa ovat hauskoja, ja niissä on eläväistä murretta. Laaksonen kirjoittaa myös tärkeistä asioista uusimmassa teoksessaan Lähtisiks föli?. Kohdatessaan kadulla romanikerjäläisen, hänelle tulee siitä mieleen oman isomummonsa surullinen elämä.

Vakka-Suomen murteella kirjoittavasta Laaksosesta tuli kertaheitolla suosittu. Runoja kirjoittaessaan Heli Laaksonen on parhaimmillaan.