Väärin laskettu – vastavalmistuneille Lufthansa-lentäjille ei löydy töitä

Saksalaisen lentojätti Lufthansan noin 900 vastavalmistunutta pilottia ovat vaikeuksissa. Moni lentäjä jää luultua myöhemmin eläkkeelle, eikä lentoliikennekään kasva suunnitellusti. Lufthansan lentokoulusta työttömäksi valmistuvat voivat yrittää ostaa itsensä vapaaksi.

Ulkomaat
Lufthansan lentokone nousee kentältä.
Caroline Seidel / EPA

Työttömäksi jäävät Lufthansan oman lentokoulun kasvatit eivät voi noin vain siirtyä lentämään kilpaileviin yhtiöihin. Koulutettavien määrä on perustunut konsernin omiin tarpeisiin ja opiskelupaikka on automaattisesti tarkoittanut valmistuneille myös työpaikkaa.

Nyt uusia opiskelijoita ei oteta. Vastavalmistuneille pyritään etsimään töitä konsernin muista lentoyhtiöistä. Todennäköisimmin töitä löytyisi Lufthansan omistamasta halpalentoyhtiö Eurowingsistä. Siellä aloittaminen tietää myös piloteille halpalentämistä.

Welt-lehden haastatteleman vastavalmistuneen mukaan Eurowingsilla aloittavan on lennettävä yhdeksän vuotta halpalentoyhtiössä ennen kuin hän saa edes Lufthansan aloituspalkan verran. Molemmilla on kuitenkin takana sama koulutus, jonne on ollut äärimmäisen vaikea päästä.

Lufthansalla on yli 9 000 lentäjää. Valtaosalla palkka määräytyy edelleen konsernin oman ja yhtiölle kalliin sopimuksen mukaan.

Eurowingsillä Lufthansa-konserni aikoo kiilata halpalentoyhtiöiden sijalle kolme heti Ryanairin ja Easyjetin perään. Samalla kovia kokenut Germanwings on tarkoitus häivyttää hiljalleen pois.

Saksalaisten mediatietojen mukaan konserni aikoo nyt siirtää kalliilla sopimuksella olevat Germanwings-lentäjät emoyhtiö Lufthansan ohjaamoihin ja ottaa Eurowingsin ohjaimiin vastavalmistuneita. Säästöä yhtiölle tulisi näin 40 prosenttia lentäjää kohden.

Mikäli matalapalkkainen halpalentäminen tai pitkä työpaikan odottelu ei vastavalmistuneita kiinnosta, jäljelle jää vain vähän vaihtoehtoja. Lufthansan lentokoulun käyneet voivat purkaa sopimuksen maksamalla koulutuksestaan takautuvasti 60 000 euroa. Sen jälkeen lentäjät voivat yrittää työllistyä muissa yhtiöissä.