Rick Perry liittyi USA:n presidenttikisaan, Jeb Bush ilmoittaa tässä kuussa

Jos Jeb Bush voittaisi republikaanien esivaalit ja vielä itse vaalitkin, hänestä tulisi kolmas Bush Valkoiseen taloon.

Ulkomaat
Rick Perry
Rick PerryPete Marovich / EPA

Texasin osavaltion entinen kuvernööri Rick Perry on ilmoittanut tavoittelevansa Yhdysvaltain republikaanipuolueen presidenttiehdokkuutta. Hän pyrki ehdolle myös viime presidentinvaaleissa.

Perry oli Texasin kuvernööri vuodesta 2000 tähän vuoteen saakka. Kun hän viime vuonna ilmoitti, ettei asettuisi enää ehdolle kuvernöörinvaalissa, hänen lähipiiristään jo kerrottiin, että hän tähtäsi presidenttiehdokkuuteen.

Republikaanien kisassa on nyt yhdeksän ehdokasta. Mukaan lienee liittymässä myös Floridan entinen kuvernööri Jeb Bush. Hän on luvannut ilmoittaa päätöksestään kesäkuun puolivälissä. Kampanjasivusto kuitenkin avattiin jo torstaina.

Bush on entisen presidentin George W. Bushin veli. Heidän isänsä George Bush on niin ikään Yhdysvaltain entinen presidentti.

Republikaanien ehdokaskisassa ei ole ilmiselvää ykkössuosikkia, mutta demokraattien ehdokkaasta ei arvella syntyvän todellista kilpailua entisen ulkoministerin Hillary Clintonin ilmoitettua ehdokkuudestaan huhtikuussa.

Uutiskanava CNN:n tuoreessa mielipidekyselyssä (siirryt toiseen palveluun) Clintonin suosio sekä puolueessa että kansan parissa on kuitenkin pudonnut viime keväästä. Kyselyn mukaan enää 46 prosentilla yhdysvaltalaisista on Clintonista myönteinen kuva.

Presidentinvaalit järjestetään ensi vuoden marraskuussa. Sitä ennen osavaltioissa käydään puolueiden esivaaleja, joiden perusteella ne valitsevat ehdokkaansa. Esivaalit alkavat tammikuussa.

Lähteet: Reuters,