1. yle.fi
  2. Uutiset

Kansanlaulujen mestari Oskar Merikanto on saanut oman oopperan

Jaakko Kuusiston säveltämä Elämälle-ooppera saa kantaesityksensä Ilmajoen musiikkijuhlilla perjantaina. Ooppera kertoo Oskar Merikannosta, kansan rakastamasta säveltäjästä, jota kriitikot hyljeksivät, mutta josta lopulta tuli arvostettu professori. Oopperan rooleissa esiintyvät myös 1900-luvun alun taiteilijasuuruudet - Jean Sibelius, Eino Leino, Akseli Gallen-Kallela ja Aino Ackté.

Kotimaan uutiset
Oskar Merikantoa näyttelee baritoni Jussi Merikanto ja hänen vaimoansa Liisa Merikantoa sopraano Eeva-Maria Kopp.
Oskar Merikantoa näyttelee baritoni Jussi Merikanto ja hänen vaimoansa Liisa Merikantoa sopraano Eeva-Maria Kopp.Mirva Korpela / Yle

Jaakko Kuusiston säveltämä Elämälle-ooppera kertoo Oskar Merikannosta, kansan rakastamasta säveltäjästä, jota kriitikot hyljeksivät, mutta josta lopulta tuli arvostettu professori. Oopperassa eletään maamme myrskyisiä vuosia 1900-luvun alkupuolella. Libreton on kirjoittanut Juhani Koivisto.

Pääroolia esittää baritoni Jussi Merikanto.

– Tämän oopperan hienous on siinä, että välillä tulee pieniä hetkiä Merikannon lauluista, mutta muuten tämä on itsenäinen teos ja täysin uutta musiikkia, kehuu Jussi Merikanto Kuusiston sävellystä.

Moni tunnettu kansanlaulu on lähtöisin Oskar Merikannon kynästä. Pai, pai, paitaressu, Kesäillan valssi, Kesäpäivä Kangasalla, Älä itke äitini, Oi muistatko vielä sen virren. Merikanto oli perustamassa myös suomalaista oopperaa ja sävelsi ensimmäisen suomenkielisen oopperan.

Kantaesitys on laulajalle vapauttava kokemus

– Itselle on aina hyvin vapauttavaa ja mielenkiintoista tehdä ensimmäistä kertaa jotakin. Kantaesityksessä ei ole mitään taakkoja eikä painolasteja, iloitsee Merikanto.

Säveltäjällä ja nimiroolin esittäjällä on muuten vain sattumalta sama sukunimi, sillä he eivät ole samaa sukua. Kummankaan sukunimi ei ole alkuperäinen. Oskarin perheen sukunimi oli vuoteen 1882 asti Mattson.

Ohjaajan lähtökohdaksi nousi Akseli Gallen-Kallelan tunnettu Symposion-maalaus.

– Se on pitkä kohtaus, jossa sivutaan aika hyvin taiteilijoiden sen aikaista hurmosta. Suomi oli nousussa, elettiin Suomen taiteen kulta-aikaa ja silloin luotiin suomalaista kulttuuria, mikä on säilynyt tärkeänä tähän päivään asti, selventää ohjaaja Anna Kelo.

Mukana oopperassa ovat Merikannon lisäksi suuret aikalaistaiteilijat, suomalaisuuden luojat. Jean Sibeliuksen ja Eino Leinon kaksoisroolissa on baritoni Juhani Alakärppä, Gallen-Kallelan ja lääkärin kaksoisroolissa basso-baritoni Jouni Kokora, Aarre Merikannon ja Robert Kajanuksen kaksoisroolissa tenori Simo Mäkinen. Johanna Rusanen-Kartano esiintyy oopperan räiskyvänä diivana Aino Ackténa.

Pi+kkulikasta asti oopperakuorossa

Ilmajoen oopperoissa kuoron osuus on ollut perinteisesti merkittävää. Niin tässäkin. Tunnelman takia osa kuorolaisista tulee mukaan vuosi vuoden jälkeen.

– Täällä on hyvä fiilinki ja tekijöiden kesken on hyvä yhteishenki. Kesä alkaa vasta näistä musiikkijuhlista, kertoo liki 20 vuotta oopperakuorossa laulanut Annina Lehtiniemi.

Elämälle-oopperaa esitetään Ilmajoella kuusi kertaa. Kantaesitys on perjantaina. Merikannosta kertova ooppera on ohjelmistossa vielä myös ensi kesän musiikkijuhlilla.

Lue seuraavaksi