Grillaajan perisynnit: Pihdit tökkivät kypsää ja raakaa, jämäpihvi pöydässä pikkutunneille

Ajatus kesäisestä aterioinnista ulkosalla aurinkovarjon alla, pöydässä vadillinen grillistä tulleita höyryäviä herkkuja, saa veden kielelle. Grilliruokaa valmistettaessa on syytä muistaa joitakin oleellisia asioita, jotta ikäviltä ruokamyrkytyksiltä vältytään.

Kotimaa
Kuvassa avonainen kylmälaukku jossa makkarapaketti jogurttipurkki ja mehuja.
YLE / Kia-Frega Prepula

Kesä ja grillaus kuuluvat yhteen. Etenkin kesämökillä grillaus on suosittu ruuanvalmistustapa. Myös kotikeittiön ulkopuolella on kuitenkin muistettava noudattaa turvallisen ruuanlaiton sääntöjä, jotta vältytään ruokamyrkytyksiltä.

Tärkeintä on, ettei kylmäketju katkea ja helposti pilaantuvia ruokia säilytetä liian lämpimässä. Se, että ruoka on vakuumipakattua tai valmiiksi marinoitua, ei edistä säilyvyyttä, jos lämpötila on väärä.

– Ainakin liha ja kala sekä maitotuotteet kannattaa kuljettaa kylmälaukussa, jossa on kylmäkalleja. Ruoka säilyy parhaiten jääkaappilämpötilassa eli +2 - +6 asteessa. Mikäli jääkaappia ei ole, viileä kellari tai kylmäkuoppa on parempi kuin huoneenlämpö. Kylmälaukku voi pysyä pidempään kylmänä, jos tyhjä tila on vuorattu pois esim. sanomalehdellä, neuvoo Eviran ylitarkastaja Elina Leinonen.

Kestomakkarat säilyvät Leinosen mukaan muita lihatuotteita paremmin, mutta esim. grillimakkarat periaatteessa vaativat jääkaappiolosuhteet, vaikka niissä säilyvyyttä edistävää suolaa onkin.

– Perille mökille saavuttaessa ruuat kannattaa purkaa ensimmäisinä jääkaappiin, tai jos jääkaappi ei ole päällä, pitää ne sen viilentymiseen saakka kylmälaukussa, Leinonen sanoo.

Raaka liha visusti erillään muusta

Olosuhteet hygienian ylläpitoon mökillä ja retkillä eivät useinkaan ole yhtä hyvät kuin kotikeittiössä.

– Jos käsienpesua varten ei ole saatavilla puhdasta vettä, käsien puhdistamiseen voi käyttää esim. kosteuspyyhkeitä, Leinonen muistuttaa.

Marinointia harrastavan kannattaa jättää liha marinoitumaan yön yli kylmään. Leinosen mukaan on kuitenkin tärkeätä muistaa, että raaka liha pidetään visusti erillään muista tuotteista ja ettei esimerkiksi marinointiastiaan vahingossa panna paistettuja lihoja takaisin ennen sen pesua. Myös grillipihdit on pestävä tai vaihdettava, kun siirrytään raasta lihasta kypsään.

Jauheliha, sika ja siipikarja läpikypsiksi

Lihan kypsennyksessä perusohje on, että jauheliha, sika ja siipikarja pitää grillata aina täysin kypsiksi.

– Lasten kanssa kannattaa jauhelihapihvienkin kanssa olla tarkkana. Naudat voivat kantaa ehec-bakteeria, joka tuhoutuu kokolihan pinnalta paistettaessa, mutta jauhelihan paisto ei ole läpikotaista, sitä voi olla pihvin sisällä, Leinonen sanoo.

Tämänkään vuoksi varsinkaan lapsille ei kannata tarjota esimerkiksi raakoja tartarpihvejä. Sianlihassa on riski myös trikiiniloiseen, joka tosin on Leinosen mukaansa harvinainen nyky-Suomessa.

Ruuan liiallista kärventämistä on hyvä välttää palamisessa syntyvien terveydelle haitallisten yhdisteiden vuoksi. Sytytysnestettä kannattaa käyttää ohjeen mukaan, kävyt eivät Eviran ohjeen mukaan grilliin sovi.

– Jos grillattua ruokaa jää kesähelteillä yli, se kannattaa toimittaa mahdollisimman pian syömisen jälkeen kylmään. Jos ruuan saa kohtuullisessa ajassa sen valmistamisen jälkeen viilentymään, sitä voi toki käyttää, aivan kuten muullakin tavalla valmistettua, Leinonen sanoo.