Nightwish maailmankiertueella: Puolitoista vuotta bussissa – joka ilta puolimaraton lavalla (video)

Kiteeläislähtöinen Nightwish käynnistelee Euroopan kiertuetta Suomessa. Takana on kuuden viikon Pohjois-Amerikan turnee ja luvassa kiertue-elämää aina vuoden 2016 marraskuulle.

musiikki
Nightwish Ilosaarirockissa 2013

Nightwishin nokkamies Tuomas Holopainen on hyvillä mielin onnistuneen Amerikan kiertueen ansiosta. Uusi levy kelpasi yleisölle ja kansa löysi yhtyeen keikoille.

– Erittäin onnistunut Pohjois-Amerikan kierros takana. Kuusi viikkoa oltiin, 27 keikkaa tehtiin. Todella hyvä startti, jengiä piisasi enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Bändin sisälläkin tuntuu kemiat olevan juuri niin kuin pitääkin olla.

– On vaan äärimmäisen lystiä soittaa, olla tämän tämän perheen kanssa maailmalla ja viedä levyn sanomaa. Vuoden 2016 loppupuolelle on tarkoitus mennä.

Kiertue-elämä on outo maailma

Pitkät kiertueet ovat osa rock-työläisen arkea. Kansainvälisillä markkinoilla puurtavien yhtyeiden kiertueet ovat erityisen pitkiä, niillä punnitaan sekä fyysinen että psyykkinen kunto.

– Se on hyvin kummallinen maailma. Tätä on 18 vuotta tehty ja siinä on oppinut sen, että pärjätäkseen tarvitsee ihan erityisen luonteen, tuumii Holopainen.

– Bussissa ollaan samojen ihmisten kanssa puolitoista vuotta putkeen. Totta kai siinä käydään välillä kotona, ei se nyt ihan niin intensiivistä ole kuin miltä se kuullostaa.

– Iso porukka, paljon erilaisia persoonia, taiteilijapersoonia. Joka ilta juokset sen puolimaratoinin lavalla ja teet parhaas ja sitten siirrytään seuraavaan paikkaan.

Joka ilta juokset sen puolimaratoinin lavalla ja teet parhaas ja sitten siirrytään seuraavaan paikkaan.

Tuomas Holopainen

– Itse koen, että on äärimmäinen etuoikeus saada tehdä tätä. Hyvin kummallinen ja tavallisesta poikkeava tällainen elämä on. Joka päivä olen kuitenkin kiitollinen siitä, että saan tehdä tätä, summaa Holopainen.

Oma rauha on tärkeää kiertueellakin

– Oman rauhan etsiminen bussin punkasta tai hotellihuoneesta, se kyllä jeesaa. Itse minua auttaa nimenomaan ajatus siitä, että tämä on niin hieno juttu. Ja tietysti tieto siitä, että pääsen muutaman viikon, muutaman päivän päästä kotiin luonnonrauhaan rauhoittumaan.

– Itse pidän tämä homman syklisyydestä. Tietty aika bussissa kiertämässä, sitten kotiin ja taas lähdetään kiertämään. Sitten tehdään levy, sitten treenataan. Ei kerkeä tylsistymään missään vaiheessa.

Fanitus samanlaista kaikkialla

Nightwishillä on faneja ympäri maailmaa. Holopaisen mukaan fanitus on samanlaista kaikkialla.

– Vahvimpia fanialueita ovat tuo keskeinen Eurooppa, Skandinavia ja Etelä-Amerikka. Fanit ovat kuitenkin hyvin samantyyppisiä, lojaaleja ja intohimoisia ympäri maailman.

Euroopan kiertue starttaa Joensuusta. Vaikka yhtye on kiertänyt jo liki 20 vuotta, kotikonnuilla esiintyminen on aina erityinen asia.

– On siinä jotain hyvin erityistä. Kun on paljon tuttuja kasvoja yleisössä, jollain tavalla sitä tuntee ylpeyttä kotikonnuistaan. Ja varmaan se menee vähän toiseenkin suuntaan. Selvä ekstralatinki tässä lauantain keikassa on.

Lauantaina lavalla on muutakin kuin Nightwish, siellä on myös Insomnium, Children of Bodom ja Sonata Arctica. Kaikki Holopaisen suosikkeja.

– Suomen kovimpia bändejähän siellä on lavalla. Itse fanitan kaikkia kolmea bändiä hyvinkin suuresti, olen jo vuosikausia fanittanut. Hienoa, että pääsee aitiopaikalle katsomaan.

Show potenssiin kaksi

Etukäteen on luvattu, että Laulurinteellä nähdään jotain aivan erikoista. Keikkaa on suunniteltu hartaasti, nyt halutaan tarjota ekstraa.

– Sen verran spesiaali homma on kyseessä, että ryhdyimme suunnittelemaan sitä jo puoli vuotta sitten. Kaikki tutut elementit, valot, skriinit ja pyrot ovat mukana, mutta potenssiin kaksi.

– Meillähän on niin suuruudenhulluja suunnitelmia, että tällä kertaa palkkasimme kaksi ulkopuolista hoitamaan tätä projektia. Yhteistyö on ollut hedelmällistä. Mehän bändissä olemme visionäärejä, haluttaisi tehdä kaikkea visuaalisesti ja musiikillisesti, listaa Holopainen.