Hyppää sisältöön

Italian mafia teki pakolaiskeskuksista tulonlähteen – kymmeniä pidätetty poliisin iskussa

Mafia on onnistunut soluttautumaan Italiassa pakolaisten vastaanottokeskusten pyörittämiseen. Lahjotut poliitikot ovat varmistaneet järjestäytyneelle rikollisuudelle muhkeat tulot. Pakolaiskeskuksista on tullut merkittävä tulonlähde rikollisille.

Italialaiset poliisit valvoivat mafiaan liittyvää pidätysoperaatiota Roomassa torstaina. Kuva: Massimo Percossi / EPA

Poliisi on pidättänyt 44 poliitikkoa ja liikemiestä yhteyksistä järjestäytyneeseen rikollisuuteen. Heitä syytetään pakolaisten vastaanottokeskuksien saattamisesta mafian hallintaan. Italialaisen mafiatutkijan mukaan pakolaisvirtoihin osoitetaan niin paljon julkisia varoja, että niistä on tullut tärkeä tulonlähde mafialle.

Pidätettyjen poliitikkojen joukossa on useita johtavia Rooman kaupunginhallinnon sekä pääkaupunkia ympäröivän Lazion maakuntahallinnon jäseniä.

Italian poliisin mukaan he ovat vääristelleet julkisia kilpailutuksia ja varmistaneet näin, että Italian mafia pääsee osaksi pakolaisten vastaanottokeskuksien hallintaa ja rakentamista.

Siirtolaisvirroista on tullut mafialle tuottoisaa liiketoimintaa

Italia on vedonnut toistuvasti Euroopan Unioniin saadakseen apua siirtolaistilanteen hallitsemiseen. Maahan tuli viime vuonna 170 000 maahanpyrkijää ja tänä vuonna määrän odotetaan kasvavan tuntuvasti.

Sovitaanko niin, että saan euron jokaisesta siirtolaisesta? Siirrän parisataa Roomaan, parisataa Messinaan ja niin edelleen.

Yksi syytetyistä poliisin nauhoitteella

Maahan ilman tarvittavia lupia pyrkivät siirtolaiset on asutettu ympäri Italiaa sijaitseviin vastaanottokeskuksiin. Samalla viranomaiset selvittävät, onko maahanpyrkijöillä oikeus esimerkiksi turvapaikkaan tai oleskelulupaan Italiassa.

Italian yleisradioyhtiö RAI:n mukaan siirtolaisten asuttamiseen on osoitettu niin suuri määrä julkisia varoja, että mafia on nähnyt siinä mahdollisuuden.

– Vastaanottokeskukset ovat yksi tärkeimmistä tulonlähteistä mafialle, mafiatutkija Lirio Abbate sanoo RAI:n haastattelussa.

Valtio ostaa palvelut yksityisiltä

Vastaanottokeskukset eivät ole Italiassa julkisia tahoja, vaan valtio ostaa palvelun yksityisiltä palveluntarjoajilta. Juuri tämä hankintaprosessi on tarjonnut mafialle tavan päästä mukaan keskusten hallinnointiin.

Esimerkiksi Euroopan suurinta turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskusta Sisilian Mineossa hallinoiva, katolista kirkkoa lähellä oleva La Cascina -osuuskunta on italialaisen Ansa-uutistoimiston mukaan syytettynä yhteyksistä mafiaan.

Päästäkseen osaksi julkisrahoitteisia hankkeita, mafian on pitänyt saada hankinnasta vastaavia poliitikkoja ja virkamiehiä puolelleen. Tämä on hoitunut tarjoamalla heille tuntuvia kuukausittaisia lisäansioita.

Mafia maksanut virkamiehille 20 000 euron kuukausipalkkaa

Uutistoimisto Ansan haastatteleman esitutkintatuomarin Flavia Costantinin mukaan mafia on maksanut johtaville poliitikoille jopa 20 000 euron kuukausipalkkaa, jotta nämä tekisivät mafialle myönteisiä päätöksiä.

Lahjotut poliitikot ovat osallistuneet hankintapäätösten lisäksi turvapaikanhakijoiden ohjaamiseen mafian hallussa oleviin vastaanottokeskuksiin.

Syyttäjän mukaan lahjusten määrä on usein laskettu suoraan turvapaikanhakijoiden määrän mukaan.

– Sovitaanko niin, että saan euron jokaisesta siirtolaisesta? Siirrän parisataa Roomaan, parisataa Messinaan ja niin edelleen. Lasketaan kuukausipalkkani sen mukaan, sanoo yksi syytetyistä Italian mafianvastaisen poliisin julkaisemassa nauhoitteessa.

Oikeisto vaatii pakolaisvirtoja kuriin yhä äänekkäämmin

Italian suurimmaksi oikeistopuolueeksi nousseen äärioikeistolaisen Pohjoisen Liiton puheenjohtaja Matteo Salvini on saanut tuoreista pidätyksistä uutta pontta vaatimuksilleen sulkea ovet Italiaan pyrkiviltä siirtolaisilta.

– Meidän pitää lopettaa välittömästi maahanpyrkijöiden tuominen Italian maaperälle. Tuoreet pidätykset osoittavat, mihin heille osoitetut rahat päätyvät, Salvini kirjoitti sivuillaan.

– Vaadimme välittömästi Rooman pormestarin Ignazio Marinon eroa. Vaadimme myös parlamentin hätäistuntoa, jossa puututaan vastaanottokeskuksien hallinnon ja poliitikkojen välisiin suhteisiin, oikeistolaista Fratelli d’Italia –puoluetta johtava Giorgio Meloni sanoi.

Tiukka linja siirtolaiskysymyksessä on osaltaan nostanut Salvinin johtaman Pohjoisen Liiton suosiota. Italiaa johtava keskustavasemmistolainen Matteo Renzi ei ole kommentoinut tuoreinta mafiapaljastusta, vaikka pidätettyjen joukossa on myös hänen oman puolueensa jäseniä.