Otkantti seilaa Saaristomereltä sisävesilaivaksi Järvi-Suomeen

Veneilijöitä Saaristomerellä yli 40 vuotta avustanut Otkantti saa uuden kotisataman järvimaisemista juhannuksen jälkeen. Vapaaehtoisten meripelastajien tunnelmat ovat haikeat, mutta Turun saaristoon jää riittävä kalusto veneilijöiden turvaksi.

liikenne
Pekka Huusko katselee merelle viimeisiä päiviä Otkantin perätuhdolta.
Pekka Huusko katselee merelle viimeisiä päiviä Otkantin perätuhdolta.Jouni Koutonen / Yle

Turun meripelastusyhdistyksen alus Pv Otkantti on vuosikymmenten aikana tullut tutuksi liki jokaiselle Saaristomerellä seilaavalle.

Punavalkoiselle veneelle on tavattu iloisesti vilkuttaa, ja vapaaehtoiset meripelastajat ovat vilkuttaneet hyväntuulisesti takaisin. Huonommalla tuurilla alus on joutunut tositoimiin ja venekunta on tarvinnut meripelastajien apua.

Otkantti on turvannut veneilijöiden matkantekoa Saaristomerellä jo vuodesta 1973, mutta pian juhannuksen jälkeen se seilaa Keski-Suomen järvimaisemiin.

– Olisin kyllä toivonut, että olisi voitu jatkaa päivystystä tälläkin veneellä, mutta se lähtee päivystystehtäviin nyt sisävesille. Vanhoilla päivillään Otkantti pääsee Ala-Keiteleelle hoitamaan samoja tehtäviä kuin Saaristomerelläkin: hinauksia, tyhjennyksiä, mahdollisesti palosammutuksia ja etsintätehtäviä, listaa päivystävä päällikkö Pekka Huusko.

Hitaus haittana nykykiireissä

Saaristomeren veneilijöitä auttamassa on sen verran vahva kalusto, että aluksen tarve on arvioitu suuremmaksi sisävesillä.

Kovalla kelillä vesi lentää, mutta niinhän sen merellä kuuluukin lentää!

Pekka Huusko

Uudenkaupungin Veneveistämöllä aikoinaan rakennettu Pv Otkantti on saanut rinnalleen hieman suuremmat alukset Pv Arvinsilmän sekä Pv ABSOn. Lisäksi Turun meripelastusyhdistyksellä on käytössään pienemmät Pv Loistokari ja Av Viittakari.

Pekka Huuskon mukaan Otkantin suurin puute on ollut sen hitaus, uudemmat meripelastusalukset ovat nopeammin tapahtumapaikalla.

– Tämä on ollut mukava kipparoida. Kovalla kelillä vesi lentää, mutta niinhän sen merellä kuuluukin lentää! Tällä on pystytty hoitamaan kaikki viranomaisten meille antamat tehtävät. Rantautumiset ovat välillä vähän hankalia, kun ei ole keulapotkuria, mutta toimeen on tultu.

Keli kuin keli kelpaa meripelastajalle

Miehistöä Otkantilla on enimmillään kolme henkeä, eikä aluksesta juuri enempää istuma-, saati makuupaikkoja löytyisikään.

– Aina viikonloppuisin ollaan pääasiassa ulkona päivystämässä. Yöt saaristossa ovat kesäaikaan aivan täydellisiä! Joka ainoa keli on aivan hyvä päivystyskeli. Me emme pelkää vaan olemme aina valmiudessa lähtemään.

Ei sille voi mitään, että tähän on tavallaan kiintynyt.

Pekka Huusko

Keulakajuutasta löytyy makuupaikkojen ohella avustus- ja hätätilanteissa tarvittavaa kalustoa, kuten käynnistysapu, hypotermiapeitteitä ja ensiaputarvikkeita.

– Ei niitä nyt kauhean paljoa tarvita, ensiaputarvikkeita silloin tällöin. Tulee näitä vakio-puukkojuttuja, kirveellä vedetään vähän jalkaan ja tällaisia tulee joka kesä, että ensiaputaitoja tarvitaan.

Päivystävä päällikkö Pekka Huusko on vuosien kuluessa huomannut vesiliikennekulttuurin höltyneen. Veneilijöiden merimiestaidoissa ja asenteissa olisi parantamisen varaa.

– Kieltämättä välillä ajetaan vähän liian kovaa vauhtia eikä huomioida muita veneilijöitä. Taidot ovat vähän rappeutuneet, ja uutta polvea on tullut kuvioihin mukaan. Tietotaito ei piisaa siihen nähden, millä vehkeellä ajetaan.

Merituulet häivyttävät haikeuden

Vapaaehtoiset meripelastajat aloittivat kautensa tänä keväänä aikaisemmin kuin koskaan. Ensimmäiset partiointipurjehdukset seilattiin jo maalis-huhtikuun taitteessa.

Osalle Turun meripelastusyhdistyksen jäsenistä Otkantin kotisataman vaihtuminen on kova pala.

– Kyllä jäsenistöstä löytyy paljon väkeä, jotka jäävät kaipaamaan tätä alusta. Ei sille voi mitään, että tähän on tavallaan kiintynyt.

Pekka Huusko itse siirtyy entuudestaan tutun Arvinsilmän ruoriin. Hän uskoo Otkantin lähdöstä aiheutuvan haikeuden haihtuvan pian suolaisten merituulten matkaan.

– Arvinsilmän kanssa päivystämme ihan marraskuun puoliväliin asti. Saaristomeri on kuitenkin niin kaunis, että täällä ajatukset muuttuvat hyvin nopeasti. Nautitaan siitä, mitä sillä hetkellä on!