Kiina tutki: Kaksi kolmasosaa pohjavesistä käyttökelvottomia

Kiinan hallitus on asettanut tavoitteeksi, että valtaosa vedestä on tämän vuosikymmenen loppuun mennessä laadultaan vähintään siedettävää.

Ulkomaat

Kiinan pohjavesistä lähes kaksi kolmasosaa ja pintavesistä kolmannes on kelpaamattomia ihmisten käyttöön, kertoo Kiinan ympäristöministeriön selvitys. Näytteet otettiin viime vuonna.

Kiina arvioi vesiensä laadun kuusiportaisella asteikolla. Hieman vajaasta tuhannesta pintavesinäytteestä vain 3,4 prosenttia ylsi korkeimpaan ykkösluokkaan. 63,1 prosenttia luokiteltiin laadultaan vähintään kolmoseksi eli kelvolliseksi ihmisten käyttöön. Loput kelpaavat korkeintaan kasteluvedeksi tai teollisuuden käyttöön, jos siihenkään.

Toissa vuonna 1–3-luokkaista vettä oli ministeriön mukaan 71,7 prosenttia, mutta epäselvää on, onko lukuihin päädytty samalla menetelmällä ja voiko niitä siis verrata.

Viime vuoden näytteiden perusteella pohjavesien laatu on heikkenemässä. Tutkituista lähes viidestä tuhannesta näytteestä 61,5 prosenttia osoittautui joko melko tai erittäin huonoiksi. Toissa vuonna luku oli 59,6 prosenttia.

Vesien puhdistamiseksi kymmenkohtainen ohjelma

Saastuneiden vesien puhdistaminen on yksi vaikeimmista ja kalleimmista haasteissa Kiinan taistelussa ympäristön puhdistamiseksi. Huhtikuussa hallitus ilmoitti tavoitteeksi, että yli 70 prosenttia seitsemän tärkeimmän vesialueen vedestä on vuoteen 2020 mennessä vähintään kolmoslaatuista. Kaupunkien juomaveden vastaava tavoite asetettiin 93 prosenttiin.

Jotta siihen päästäisiin, ensi vuoden loppuun mennessä kielletään muun muassa öljynjalostamot ja paperitehtaat, jotka saastuttavat vettä, viranomaiset ilmoittivat viime kuussa. Suunnitelman mukaan vesiensuojelusta tulee kynnyskysymys myönnettäessä rakennuslupia teollisuuslaitoksille. Esimerkiksi suurten jokien varteen niitä ei enää saa pystyttää.

Kymmenkohtaisessa ohjelmassa aiotaan myös muun muassa puuttua myös asutuksen ja maanviljelyn sekä muun muassa satamien saasteisiin, käyttää vettä nykyistä tehokkaammin ja lisätä meriveden käyttöä.

Kolme vuosikymmentä pelkkään talouskasvuun pyrkinyt Kiina on ryhtynyt viime aikoina taisteluun myös ilmansaasteita vastaan. Tämän vuoden tilastot näyttävät ilmanlaadun paranemista pääkaupungissa Pekingissä. Viime vuonna kaupunki lähes halvaantui toistuvasti savusumun vuoksi.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset