1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tänä kesänä et aivastele ihan yhtä paljon kuin viime kesänä

Viime vuonna moni siitepölylle herkkä joutui etsimään astmapiippuaan useamman kerran, koska koivujen siitepölyä oli ennätyksellisen paljon. Tänä kesänä koivun norkot ovat vaatimattomampia ja siitepölypitoisuudet ilmassa huomattavan alhaiset.

Kotimaan uutiset
Koivun hiirenkorvia ja kukintoja
Ville Välimäki / Yle

Allergikoille on tiedossa helppo kesä, koska koivun siitepölymäärä jää tänä vuonna pieneksi. Heinien ja pujon kukinnasta on vielä varhaista todeta mitään, mutta heinien kukinta on usein samankaltainen vuodesta toiseen, toteaa Ympäristöterveyden ja keuhkosairauksien tutkimuskeskuksen tutkijatohtori Timo Hugg.

– Jos ei nyt ihan heinäpellon reunalla asu eikä heinäpellossa työskentele tai oleskele, todennäköisesti myös heinään reagoivat pärjäävät kohtuullisesti. Kunhan osaavat varautua lääkityksellä, sanoo Hugg.

Sade saattaa joskus lisätä oireita

Vuosi oli koivun kukintojen kannalta poikkeuksellisen heikko. Huggin mukaan viime vuosi oli äärimmäisen hyvä kukintavuosi, ja silloin kasvit ja puut satsaavat lisääntymiseen. Se tarkoittaa sitä, että seuraavat lisääntymiskaudet, kuten tämä kesä, ovat vaisumpia.

– Sekä oireiden voimakkuus että niiden esiintyminen ovat olleet huomattavasti vähäisempiä kuin viime vuonna. Voisi sanoa myös, että pienempi osa väestöstä oireilee , Hugg toteaa.

Sade saattaa joskus lisätä siitepölyn aiheuttamia oireita. Tutkijatohtori Timo Huggin mukaan sade tuo siitepölyä alas ylemmistä ilmakerroksista. Se myös rikkoo siitepölyhiukkasia pienemmiksi hiukkasiksi aiheuttaen esimerkiksi astmaatikoille oireita.

Suomalaiset ovat venäläisiä yliherkempi kansa – rokotteista etsitään ehkäisyä allergioihin

Maailman mittapuussa suomalaiset eivät ole erityisen herkkiä, mutta naapurikansaamme verrattuna olemme huomattavan allergisia. Tutkijatohtori Timo Huggin mukaan Venäjällä erityisesti länsimaisen elämäntavan myötä allergioita on alkanut kuitenkin esiintyä. Esimerkiksi koivuallergian ehkäiseminen ei kuitenkaan ole aivan yksinkertaista.

– Allergisoitumiseen vaikuttavat monet ympäristötekijät, geeniperimämme ja elämäntapamme, sanoo Hugg.

Siksi on vaikea sanoa, millä keinoin allergian kehittyminen voitaisiin estää. Huggin mukaan rokotusten vaikutusta allergian ehkäisemiseen tutkitaan. Hugg arvelee, että tulevaisuudessa lanseerataan allergiarokote, jota voitaisiin käyttää osana rokotusohjelmaa riskiryhmien auttamiseen.

Lue seuraavaksi