Saudi-Arabia voitti öljysodan – Opec pitää öljyntuotannon ennallaan

Iranin tavoite leikata öljyn tuotantomääriä on kaatunut saudien ja kolmen muun Persianlahden öljymaan vastarintaan.

Ulkomaat
Opec-maiden edustajat kokoontuvat Wienissä.
Opec-maiden edustajat kokoontuivat Wienissä torstaina.Reijo Lindroos / Yle

Öljynviejämaiden järjestö Opec kokoontuu kaksi kertaa vuodessa pohtimaan öljynmarkkinoiden tilaa. Viime marraskuussa Opec kokoontui kriisitunnelmissa: öljyn hinta oli kesän 2014 runsaasta 100 dollarista tynnyriltä kääntynyt jyrkkään laskuun.

Monien hämmästykseksi suurin Opec-maa Saudi-Arabia ei suostunut muiden öljyntuottajien esitykseen leikata öljyn tuotantoa hinnan nostamiseksi. Saudit päättivät pitää tuotantomäärän 30 miljoonassa tynnyrissä päivässä.

Tuon kokoukseen jälkeen öljyn maailmanhinta jatkoi laskuaan. Pohjakosketus saavutettiin tämän vuoden alussa, jolloin Brent-laadun öljy maksoi vain 50 dollaria tynnyriltä. Siitä öljyn hinta on hieman kohonnut, mutta vain 65 dollariin.

Iran sai kylmää kyytiä

Maailman öljymarkkinoille ryminällä pyrkivä Iran vihjasi tämän päivän Opec-kokouksen edellä, että öljyn tuotantomäärää pitäisi leikata viidellä prosentilla öljyn hinnan kohoamiseksi.

Saudi-Arabia ja sitä myötäilevät Arabiemiraatit, Kuwait ja Qatar ampuivat koepallon alas sopivasti päivää ennen Opecin yleiskokousta. Ne ilmoittivat, että nykyinen 30 miljoonan tynnyrin päivätuotanto pidetään ennallaan, mitään muutoksia ei tuotantomääriin ole tulossa.

Iranin öljyministeri Bijan Zanganeh
Iranin öljyministeri Bijan ZanganehReijo Lindroos / Yle

Iranin öljyministeri Bijan Zanganeh piti suun supussa Opecin kokousta edeltäneessä öljyseminaarissa. Tuotantoleikkausten sijasta hän kertoi, mitä Iran aikoo tehdä jos siihen kohdistetut talouspakotteet puretaan ydinsopimuksen myötä heinäkuussa.

Ministeri Zanganehin mukaan Iran pystyy jo kuukausi pakotteiden purkamiseen jälkeen pumppamaan markkinoille 500.000 tynnyriä lisäää öljyä päivässä. 6-7 kuukauden kuluessa Iranin lisätoimitukset voivat olla jo miljoonaa tynnyriä päivässä, eli kutakuinkin sillä tasolla jolla Iranin öljynvienti oli ennen pakotteita.

Iranin öljyministeri oli vakuuttunut, että muut Opec-maat ovat riittävän viisaita tehdäkseen tilaa Iranin lisäöljylle. Saudeilla on varaa tuotantoaan hieman laskea, sen sijaan muilla Opec-mailla ei juurikaan omien menojensa maksamiseksi. Kuluttajan kannalta Iranin tulo olisi hyvä uutinen, loisihan se painetta öljyn hinnan laskulle.

Venäjä sinnittelee halvan öljyn paineessa

Opec-maiden yleiskokouksesta poiketen sitä edeltävä öljyseminaari tarjosi esiintymislavan myös Opecin ulkopuolisille maille ja kansainvälisille öljy-yhtiöille.

Seminaarissa puhunut Venäjän energiaministeri Alexander Novak esitteli Venäjän öljyntuotannon tilan parhain päin. Öljyn poraamisen kustannukset ovat Venäjällä maailman alhaisimpien joukossa ja öljy-yhtiöillä menee itse asiassa hyvin Venäjään kohdistetuista talouspakotteista huolimatta. Sen sijaan valtio kärsii, kun sille jäävät tulot öljystä ovat vähentyneet rajusti.

Alexander Novak
Alexander NovakReijo Lindroos / Yle

Venäjä suunnitteli aiemmin budjettinsa sen varaan, että öljyn maailmanmarkkinahinta on sata dollaria tynnyriltä. Nyt on ollut pakko tehdä uusia ratkaisuja. Energiaministeri Novakin mukaan Venäjän valtion vuoden 2015-16 budjetit perustuvat siihen, että öljystä saadaan 60-65 dollaria tynnyriltä. Venäjä on suurin Opecin ulkopuolinen öljyntuottaja.

Suuriin talousvaikeuksiin halvan öljyn takia joutunut Venezuela on yrittänyt saada Opecin ulkopuolisia öljymaita leikkaamaan tuotantoaan. Kukaan ei ole kuitenkaan tätä halunnut tehdä. Venäjän energiaministerin mukaan maan nykyinen tuotantomäärä 10,5 miljoonaa tynnyriä päivässä pysyy myös jatkossa. Hän arveli markkinavoimien pitävän huolen siitä, että korkeiden tuotantokustannusten öljyntuottajat poistuvat näyttämöltä.

Reijo Lindroos, Yle, Wien