1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Venäjä on enää Suomen kuudenneksi tärkein vientimaa

Suomen tärkeimpiin kauppakumppaneihin pitkään kuulunut Venäjä on tippunut Suomen 6. tärkeimmäksi vientimaaksi. Suomen vienti Venäjälle onkin supistunut jo pari vuotta.

Suomen vienti Venäjälle väheni tammi-maaliskuussa. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Suomen tärkeimpien vientimaiden lista on nyt seuraava: ykköspaikkaa pitää Saksa, jonka jälkeen tulevat Ruotsi, USA, Hollanti, Iso-Britannia, Venäjä ja Kiina.

Vuosi sitten tammi-maaliskuussa Venäjä oli Suomen kolmanneksi tärkein vientimaa Ruotsin ja Saksan jälkeen.

Suomen vienti Venäjälle väheni tänä vuonna tammi-maaliskuussa 700 miljoonaan euroon, kun sen vuotta aiemmin oli 1,1, miljardia euroa. Laskua kirjattiin peräti miinus 34 prosenttia. 

Venäjän osuus Suomen viennistä supistui runsaaseen 5 prosenttiin. Vienti väheni kaikissa tavararyhmissä.

Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitoksen mukaan tammikuun pohjan jälkeen viennin supistuminen on kuitenkin hidastunut muun muassa ruplan vahvistuttua. Tärkeimpien vientitavaroiden eli koneiden ja kemiallisten tuotteiden vienti pysyi maaliskuussa jo lähes viime vuoden tasolla.

Tavaratuonnin arvo Venäjältä oli puolestaan tammi-maaliskuussa 1,8 mrd. euroa eli lähes neljänneksen pienempi kuin vuotta aiemmin. Tuonnin supistuminen johtui pitkälti tuontihintojen laskusta.

Venäjä putosi toiseksi tärkeimmäksi tuontimaaksi Saksan jälkeen 13 prosentin osuudellaan.

Myös venäläisten matkailu Suomeen väheni edelleen tammi-maaliskuussa. Rajanylitykset itärajalla vähenivät neljänneksellä, ja venäläisten yöpymiset jäivät puoleen vuotta aiemmasta.