Hyppää sisältöön

Stoltenberg: Venäjä ei ole välitön uhka Nato-maille

Sotilasliiton pääsihteeri toteaa samalla, että Venäjä on aiempaa aggressiivisempi ja valmis käyttämään voimaa rajojen muuttamiseksi Euroopassa. Kotimaassaan Norjassa vieraileva Stoltenberg sanoi toivovansa Venäjän ja Naton suhteiden paranemista.

Jens Stoltenberg Kuva: Emmanuel Dunand / AFP

Sotilasliitto Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin mukaan Venäjä ei ole välitön uhka millekään Nato-maalle, vaikka onkin aiempaa aggressiivisempi.

Kotimaassaan Norjassa vierailulla oleva Stoltenberg huomautti maan yleisradioyhtiön haastattelussa, että Venäjä on ollut valmis käyttämään voimaa muuttaakseen rajoja Euroopassa. Hän viittasi Georgiaan ja Ukrainan Krimiin.

Havaittavissa on Stoltenbergin mukaan aiempaatä enemmän arvaamattomuutta, epävarmuutta ja rauhattomuutta. Hän ei kuitenkaan näe mitään välitöntä uhkaa idästä Nato-maille.

Stotenberg sanoi toivovansa, että Naton ja Venäjän suhteet paranisivat. Hänen mukaansa tavoitteena on tehdä yhteistyötä Venäjän kanssa. Se hyödyttäsi molempia osapuolia, hän totesi.

Stoltenberg syytti jälleen Venäjää tuesta Itä-Ukrainan separatisteille

Stoltenberg toisti Norjassa myös syytöksensä siitä, että Venäjä aseistaa Itä-Ukrainan kapinallisia.

Hänen mukaansa heillä on täsmällistä tietoa siitä, että Venäjä on läsnä Itä-Ukrainassa ja on tuonut separatisteille suuria määriä kehittyneitä raskaita aseita. Stoltenbergin mukaan Venäjällä on siksi erityinen vastuu konfliktin päättämisestä.

Heillä on myös joukkoja Ukrainassa, hän lisäsi.

Venäjä on toistuvasti kiistänyt lännen ja Ukrainan väitteet, joiden mukaan se olisi lähettänyt sotilaita ja aseistusta Itä-Ukrainan kapinallisten tueksi. Ukrainan presidentti Petro Porošenko toisti torstaina aiemman arvionsa, jonka mukaan Itä-Ukrainassa on yli 9 000 venäläissotilasta.

.
.