1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Amurin työläismuseokorttelia juhlitaan kupletein ja pärekorein

Tampereen Amurissa sijaitseva työläismuseokortteli täyttää perjantaina 40 vuotta. Merkkipäivänä puutalokorttelissa kuullaan musiikkia ja punotaan tuohesta koppia. Museoon on päivän aikana vapaa pääsy.

ilmiöt
Amurin työläismuseokorttelin asuinhuone.
Anni Vähälä / Yle

Amurin puutalokortteleiden (siirryt toiseen palveluun)rakentaminen alkoi 1860-luvulla, kun Tampere kasvoi ja työväestö tarvitsi asuntoja. Kortelahdenkadun ja Sotkankadun väliselle alueelle kohosi pienitonttinen työväen kaupunginosa.

Taloissa oli yhteiskeittiö ja useampi huone, jossa kussakin asui runsaslapsinen perhe. Joukkoon mahtuivat vielä hyyryläiset eli alivuokralaiset.

1900-luvun alussa puutaloalue laajeni Sotkankadun länsipuolelle, mistä nimi Amuri juontuu. Aikalaisten käsityksen mukaan kaupunginosa sijaitsi niin kaukana kaupungin keskustasta, että se nimettiin Siperiassa olevan Amurinmaan suomalaisen siirtokunnan mukaan.

Kuvitteellisia asukkaita

Kerrostalot pyyhkäisivät puutalot tieltään vuosikymmeniä sitten. Jäljelle jätettiin yksi puutalokortteli museoksi ja muistoksi alueen elämänmenosta.

Korttelissa voi kurkistaa yli sadan vuoden päähän tamperelaisen työväen koteihin ja kuvitteellisten asukkaiden elämään. Alueelta löytyvät myös entisaikojen suutarinverstas, leipomo sekä paperi- ja lyhyttavarakauppa.

Juhlapäivänä työläismuseokorttelissa kuullaan kuplettimusiikkia ja nähdään kädentaitajia. Perjantaina selviää, miten valmistuvat pärekorit, tuohityöt ja läkkiesineet. Merkkipäivänä museokortteliin on vapaa pääsy.

Lue seuraavaksi