Hallitusohjelman kohta ristiriidassa perustuslain kanssa

Perustuslakiasiantuntijan mukaan Sipilän hallitusohjelmassa on kuollut kirjain.

politiikka
Juha Sipilä
Juha SipiläJussi Nukari / Lehtikuva

Hallitusohjelmien kirjaukset eivät kestä perustuslaillista arviointia.

Uutistoimisto STT kertoi tänään torstaina palkansaajapuolen SAK:n ja Akavan arvioineen, että hallitusohjelma sisältää perustuslain vastaisen kirjauksen. Arvosteltu tekstinkohta koskee työsuhteen purkamisen edellytysten paikallista sopimista.

Hallituksen tavoite siis on, että yritykset voisivat paikallisesti sopia pelisäännöt potkujen antamiselle.

Perustuslakiasiantuntija, professori Veli-Pekka Viljanen arvioi, että tämä merkittävä kohta Sipilän hallituksen hallitusohjelmasta on sellaisenaan ristiriidassa perustuslain kanssa.

– Perustuslaissa sanotaan, että ketään ei saa ilman laissa säädettyä perustetta erottaa työstä. Ja hallitusohjelmassa on kirjaus, jonka mukaan työsuhteen purkamisen edellytykset voisivat olla tällaisia asioita, joista paikallisesti sovittaisiin. Se on selkeästi ristiriidassa perustuslain säännöksen vakiintuneen tulkinnan kanssa.

Potkujen perustelut eivät ole sopimusasia

Viljasen mukaan irtisanomisen ja purkamisen perusteet tulee määritellä laissa – eli ne eivät ole sopimusasioita.

– Vaikka hallitusohjelma on tärkeä poliittinen asiakirja, niin tietysti perustuslaki menee sen ohi. Tältä osin minusta hallitusohjelmaa täytyy katsoa kuolleena kirjaimena.

Viljasen mielestä hallituksen tulisi nyt myöntää, että tältä osin hallitusohjelma on ristiriidassa perustuslain kanssa.

Uusi sote-malli ei läpihuutojuttu

Perustuslakiasiantuntijoita on tänään kuultu vasta valmistelun alkuvaiheessa olevista sote-uudistukseen liittyvistä asioista. Hallitusohjelmassa on valittu kolmesta vaihtoehdosta alueellisen itsehallinnon malli. Se ei Viljasen mukaan ole ongelmaton.

– On selvä, että kaikkiin näihin mahdollisiin malleihin sisältyy hyvin merkittäviä perustuslakikysymyksiä esimerkiksi kuntien aseman kannalta. Alueellinen itsehallintomallikaan ei ole läpihuutojuttu.

Kun hallitusohjelmaa ruvetaan toteuttamaan, joudutaan tälläkin kertaa arvioimaan hyvin tarkasti perustuslakikysymyksiä.

– Samantapaiset kysymykset, mitä viime vaalikauden loppupuolella oli esillä, ovat vieläkin agendalla, huokaisee Viljanen.

Oikeusministeri Jari Lindström (ps.) ei halunnut kommentoida asiaa torstaina Yle Uutisille.