1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kuningattaren asiakirja katosi – lapset ratkovat arvoitusta kulttuurifestareilla

Lappeenrannassa vietetään viikonloppuna Lasten Kalenat -kulttuurifestivaalia. Paikalle on saapunut lähes 1 000 alakouluikäistä lasta ja nuorta, jotka ratkovat muun ohjelman lisäksi vaikeaa arvoitusta.

kulttuuri
lasten kalenat
Kulttuurifestivaalien teema on tänä vuonna "matka maailman ympäri". Mukana on vieraita neljästä eri maasta.Lauri Silvander/Yle

Lasten Kalenat -tapahtumassa matkataan tänä vuonna maailman ympäri. Nelipäiväisen kulttuurifestivaalin aikana eri puolilta Suomea ja Eurooppaa saapuneet lapset kohtaavat erilaisia elämäntapoja ja kansoja. Paikalla on useita lasten ja nuorten kansantanssiryhmiä.

Ryhmät saivat tänään Lappeenrannan historiallisessa linnoituksessa tehtäväkseen etsiä Englannin kuningattaren kadonneen asiakirjan. Matkan varrelle on asetettu vihjeitä ja tehtäviä, joita seuraamall aja ratkomalla asiakirja voi löytyä.

Yksi tapahtumaan osallistuvista kansantanssiryhmistä on lappeenrantalainen Keikaus. Ryhmä harjoittelee festivaalien aikana muiden ryhmien kanssa tanssin, joka esitetään päätösjuhlassa sunnuntaina.

Ryhmäläisille uudet tanssityylit ovat haaste.

– Kansantanssi on erilaista kuin tämä tanssi. Alku on ollut vähän hankala. Kansantanssissa pitää olla hyvä ryhti, mutta nyt on oltava yhtäkkiä rentona, ryhmässä tanssiva Vellamo Virtanen kertoo.

lasten kalenat keikaus kansantanssi
Kansantanssiryhmä Keikaus opettelee Lasten Kalenat -tapahtumassa uuden tanssiesityksen.Lauri Silvander/Yle

Kalenat tarkoittivat aikuisten kotitansseja

Festivaaleissa lapset kokeilevat useita sellaisia lajeja ja harrastuksia, joita ei muuten välttämättä tule vastaan. Luvassa on esimerkiksi parkouria ja vienankarjalaista piirakanpulikointia.

Kalenat-nimi tulee Karjalasta ja tarkoittaa eräänlaisia yllättäen järjestettyjä kotitansseja. Lasten kulttuuritapahtumalle nimi osuu hyvin, koska yllätyksiä tulee varmasti vastaan.

Saimaan Nuorisoseurojen toiminnanjohtjaa Tuija-Liisa Leino uskoo, että tapahtuman kuluessa lapset oppivat paitsi urheilusta ja kulttuurista niin myös toisistaan.

– Numeroita varmasti vaihdetaan ja ystävyyksiä sekä kaverisuhteita syntyy.

Lasten Kalenat -kulttuurifestivaali näkyy ja kuuluu Lappeenrannassa torstaina ja perjantaina sekä viikonloppuna. Ohjelma (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi