Hyppää sisältöön

Finlaysonin alue puhkeaa kesäksi kukkaan – takit lentävät taas Tampereen yllä

Finlaysonin tyhjäksi jääneet näyttelytilat täyttyvät kesän ajaksi taideteoksista. Yleisö pääsee katsomaan Finlayson Art Area -näyttelyä ilmaiseksi. Kaupunki on palkannut nuoria oppaiksi.

Ne samat takit, mutta uudessa ajassa. 345 pikkutakkia sisältävä teos on nimeltään Varjo. Kuva: Mauri Tikkamäki / yle

Tamperelaiset muistavat hyvin Satakunnan sillan kupeessa vuonna 1999 leijuneet pikkutakit. Nyt nuo 345 takkia ovat palanneet Kaarina Kaikkosen installaatiossa Satakunnankadun ylle Finlaysonin alueelle.

Jokainen takki on aikanaan sisältänyt ihmisen, joten tuulessa heiluva pikkutakki panee kuvittelemaan kantajansa tarinan. Taiteilija Kaarina Kaikkonen tuntee itse muutaman takin omistajan.

Pikkutakit ovat osa vanhan tehdasalueen Finlayson Art Area -kesänäyttelyä. Finlaysonin alue Tampereen keskustassa oli aiemmin koti museoille ja taiteelle. Tilat jäivät kuitenkin tyhjilleen, kun ammattikorkeakoulu muutti pois taideopiskeliijoineen, ja museot ja galleria lähtivät tai lopettivat.

Palmikko heiluu elämän kunniaksi

Tyhjäksi jääneet näyttelytilat ovat saaneet kesän ajaksi esiteltäväkseen muun muassa heiluriliikettä suoraan New Yorkin Brooklynistä.

Selin kääntyneen miehen kiinalaistyylinen palmikko heiluu videoinstallaatiossa. Letti on kuin seinäkellon naru. Kun joku läheisistä kuolee, liike pysäytetään. Richard Humannin teoksella on esikuvana oikea kello ja perhetapahtumiin liittyvä perinne.

–Teoksen tarkoituksena on muistuttaa siitä, että on syytä elää täydesti jokainen päivä, sanoo taiteilija.

Jokin aika sitten teos sai uutta syvyyttä kun Humannin äiti kuoli.

Talkoohenkeä ja yhteistyötä

Teoksen tarkoituksena on muistuttaa siitä, että on syytä elää täydesti jokainen päivä.

Richard Humann

Grafiikkapaja Himmelblau on täyttänyt 25 vuotta, joten oli luonnollista järjestää näyttely, kun TR1:n ja Rupriikin tilat vapautuivat vuoden vaihteen näyttelytilamurroksessa.

Himmelblaun johtaja Pertti Ketonen oli iloisesti yllättynyt, kun sai mukaan myös Finlaysonin. Aluksi oli tarkoitus vain pyytää nimen käyttöoikeutta, mutta tehdas tuli mukaan vieläpä omine tekstiilinäyttelyineen.

Ketonen kiittelee yhteistyötä kaupungin ja vuokraisäntä Varman kanssa.

–Tekemisessä on ollut talkoohenkeä. Osa sitä on taideopiskelijoitten panos harjoittelijoina. He rakensivat teoksia taiteilijoiden kanssa, Pertti Ketonen kertoo.

Oppaat johdattavat eikä lippuja myydä

Finlayson Art Area-nimeä totteleva kokonaisuus on hyvin moninainen. Se sisältää esimerkiksi grafiikkatyöpajoja. Sisätiloja täyttävät muiden muassa Kari Cavénin ja Osmo Rauhalan monialaiset teokset. Yleisö pääsee sisään lauantaina.

Uutta on, että ilmaisen sisäänpääsyn lisäksi katsojaa viedään kohteisiin kaupungin palkkaamien nuorten oppaitten voimin.

– Se onkin tarpeen, sillä taidetta on monissa paikoissa ja laajalla alueella, sanoo Ketonen silmin nähden innostuneena.

.
.