Kreikka niputtaa maksunsa kuun loppuun

Kreikka on pyytänyt IMF:ltä, että kaikki maan kesäkuun maksut valuuttarahastolle niputetaan maksettavaksi kuun lopussa. Neuvotteluja velkaohjelmasta jatketaan vasta viikonloppuna, sillä Alexis Tsipras vie velkaohjelman Kreikan parlamentin käsiteltäväksi.

Kreikan kriisi
Kreikan lippu liehuu Ateenassa.
Angelos Tzortzinis / AFP

Kreikka on pyytänyt Kansainväliseltä valuuttarahastolta IMF:ltä, että kaikki maan kesäkuussa erääntyvät maksut valuuttarahastolle niputetaan yhteen. Tällöin Kreikka maksaisi kaikki neljä erääntyvää lainaerää yhdessä erässä 30. kesäkuuta.

IMF sanoo, että Kreikka on ilmoittanut sille aikeistaan. IMF:n tiedottaja kertoi asiasta torstai-iltana.

Sen mukaan vuonna 1970 hyväksytyn periaatteen mukaisesti jäsenmaat voivat pyytää maksujen niputtamista. Kreikan oli määrä maksaa 300 miljoonan euron erä IMF:n lainasta perjantaina.

– On vaikea sanoa, miksi näin tapahtuu, sillä Kreikka on vakuuttanut, että sillä olisi ollut varaa maksaa lyhennys, sanoo Ylen EU-kirjeenvaihtaja Maria Stenroos.

Kaikkiaan Kreikan maksettavaksi lankeaa kesäkuussa 1,5 miljardia euroa IMF:n lainoista.

Kreikan lainaehdoista on käyty neuvotteluja koko viikon.

Lainaneuvotteluja ei kuitenkaan jatketa perjantaina, vaan vasta viikonloppuna. Syy tähän on se, että Kreikan pääministeri Alexis Tsipras vie maan velkaohjelman Kreikan parlamentin käsiteltäväksi.

– Ilmeisesti syy tähän on se, että Tsipras hakee tukea sille, että Kreikan vaatimuksista neuvotteluissa pidetään kiinni, Stenroos sanoo.

Toukokuun lopulla pääministeripuolue Syrizan keskuskomitea hylkäsi äänestyksessään ehdotuksen jättää maksamatta kesäkuussa erääntyvä summa Kansainväliselle valuuttarahastolle.

Syrizalainen sisäministeri Nikos Voutsis varoitti toukokuun lopussa kreikkalaisen televisiokanava Megan haastattelussa, ettei Kreikka voi maksaa kesäkuun maksuerää IMF:lle, sillä rahaa ei ole. Sisäministerin mukaan Kreikka ei voi maksaa, ennen kuin se pääsee sopuun velkojiensa kanssa.

Viimeksi Kreikka sai varoja kansainvälisiltä lainoittajilta elokuussa. Kesken olevissa neuvotteluissa on kyse Kreikalle maksettavan avun jäljellä olevasta osasta. Lainoittajat vaativat Kreikalta uudistuksia, ennen kuin se voi saada varat.

Toukokuussa julkisuuteen vuoti IMF:n salaiseksi leimattu muistio, jonka mukaan Kreikka ei selviä kesä–elokuussa erääntyvistä maksuistaan ilman sopimusta velkojien kanssa.

Lähteet: Reuters, AP, AFP, Yle Uutiset