Jättimäinen tietomurto Yhdysvalloissa – miljoonien virkamiesten tiedot vääriin käsiin

Viranomaiset epäilevät, että verkkohyökkäys tehtiin Kiinasta.

Ulkomaat
Tietokoneiden johtoja sinisessä valaistuksessa.
Malte Christians / EPA

Hakkerit ovat murtautuneet Yhdysvaltain valtionhallinnon henkilöstöosaston palvelimille. Yhdysvaltain hallituksen mukaan tietomurrossa varastettiin ainakin neljän miljoonan nykyisen ja entisen valtionhallinnon työntekijän henkilötiedot.

Verkkohyökkäys tehtiin toukokuun alussa. Liittovaltion poliisi FBI tutkii tapausta, mutta on vaitonainen tutkimusten etenemisestä. Uutistoimistojen mukaan viranomaiset epäilevät, että hyökkäys olisi tehty Kiinasta.

Kiina on vastannut Yhdysvaltain suurlähetystönsä kautta epäilyihin. Lähetystön tiedottajan Zhu Haiquan mukaan päätelmien tekeminen ja hypoteettisten syytösten esittäminen tutkinnan vielä ollessa kesken paitsi vastuutonta se ei myöskään johda mihinkään.

Toistaiseksi ei ole selvää, saivatko hakkerit käsiinsä myös Yhdysvaltain tiedustelupalvelussa työskentelevien ihmisten tietoja.

Yhdysvaltain valtionhallinnon henkilöstöosasto pitää kirjaa virkamiesten henkilötiedoista, minkä lisäksi osasto muun muassa tekee turvallisuusselvityksiä ja myöntää käyttö- ja kulkuoikeuksia.

Lähteet: AFP, Reuters