1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Viron entinen ulkoministeri suljettiin Facebookista rasististen kommenttien takia

Kristiina Ojulandin mielestä valkoiset eurooppalaiset ovat vaarassa hävitä maailmanhistoriasta Afrikan pakolaisten vuoksi.

Viron entisen ulkoministerin ja europarlamentaarikon Kristiina Ojulandin sivu verkkoyhteisöpalvelu Facebookissa on ollut viikon suljettuna Ojulandin rasististen kommenttien vuoksi, kirjoittaa uutisportaali Delfi.

Ojuland kertoi katkoksen syystä torstai-iltana päästyään jälleen päivittämään sivuaan. Hän pyysi anteeksi – ei  kommenttejaan, vaan sitä, ettei ollut vastannut viesteihin, joita oli saanut viikon aikana.

Ojuland kirjoitti Facebookissa toukokuun lopussa, että Euroopassa tulisi aloittaa nimienkeruukampanja pakolaisten tuloa vastaan. "Valkoinen rotu on vaarassa", ja kansalaiskampanjaa tarvitaan, ettei yksikään "niin sanottu pakolainen" pääse yli Välimeren, hän perusteli.

"Tämä neekerikysymys on Virolle kysymys eloon jäämisestä, eikä tehtyä päätöstä voi perua. Jos päästämme ne tänne, historiaa ei voi enää muuttaa", Ojuland kirjoitti kommenteissaan, joiden takia Facebook pani hänet katkolle.

Ojulandin mielestä syynä jäähyyn oli vain se, että hän käytti neekeri-sanaa. Rasistiseksi häntä ei voida syyttää, hän sanoi.

Ojulandin perustama puolue ei menestynyt vaaleissa

Kristiina Ojuland oli Viron ulkoministeri vuosina 2002–2005 ja europarlamentin jäsen vuosina 2009–2014.

Hän kuului pitkäaikaiseen pääministeripuolueeseen reformipuolueeseen, mutta erotettiin puolueäänestyksessä ilmenneen vilpin vuoksi.

Viime vuonna hän perusti kansan yhtenäisyyden puolueen RÜE:n. Se ei ylittänyt vaalikynnystä tämän kevään parlamenttivaaleissa.