Ruokatuntimuutos ärsyttää hoitoalan työntekijöitä

Työajan muutokset kismittävät työntekijöitä Jyväskylän kaupungin, Keski-Suomen sairaanhoitopiirin, Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskuksen ja Keski-Suomen seututerveyskeskuksen organisaatioissa.

työaika
Hoitajia sairaalan käytävällä.
Yle

Sadat työntekijät ovat siirtyneet hiljattain muodollisesta jaksotyöajasta yleistyöaikaan. Käytännössä tämä tarkoittaa, että puolen tunnin ruokatunti on jatkossa omaa aikaa.

Tehyn pääluottamusmies Jaana Pollari kertoo muutoksen herättäneen närää, vaikka työaika ei varsinaisesti pitenekään.

– Varmaan työaikamuutos ei niinkään ole nostattanut tunteita, mutta ruokataukoasia on. Työaika ei sinänsä pitene, mutta se niin sanottu työsidonnainen aika, kun sinne tulee väliin oma aika, niin koetaan, että se kuormittaa, kuvailee Pollari.

Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskuksen (JYTE) vs. palvelujohtaja Pertti Peltonen perustelee muutosta sillä, että kyseessä on valtakunnallinen työaikojen muutos.

– Toki aina muutos, jonka pelätään heikentävän tai muuttavan asioita, niin ainahan siitä tulee tällaista pientä kärhämää, joka sitten vaatii neuvotteluja. Mutta näin on tehty ja tämä on kuitenkin valtakunnallinen juttu, niin eihän tässä ole kovin paljon vaihtoehtoja, toteaa Peltonen.

Muutos on otettu käyttöön sairaanhoitopiirissä ja Seututerveyskeskuksessa nelisen viikkoa sitten. Jyväskylän kaupungin ja JYTE:n organisaatioissa ruokatauko on tullut omaksi ajaksi kesäkuun alussa. Esimerkiksi tehyläisiä muutoksen piirissä on kaupungin organisaatiossa noin 700 henkeä.