1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Taas katosi yksi ihmisen erityisominaisuus: Simpanssikin osaa laittaa ruokaa

Simpanssien suojelualueella Kongossa tehdyissä kokeissa osoittautui, että simpanssit ymmärtävän paistamisen periaatteen ja jaksavat odottaa ruoan valmistumista, koska se on kypsennettynä herkullisempaa kuin raakana.

Ulkomaat
Simpanssi
Harish Tyagi / EPA

Ruoan valmistamisen tajua ja taitoa on tavattu pitää yhtenä niistä ominaisuuksista, jotka erottavat ihmisen muista eläimistä. Olettamus on ollut, ettei muilla lajeilla ole riittävää käsityskykyä ruoan valmistamiseen.

Yhdysvaltalaisten Yalen ja Harvardin yliopistojen tutkijoiden simpanssikokeet ovat osoittaneet, ettei tämäkään luulo ihmisen ainutlaatuisuudesta pidä paikkaansa.

Kokeet näyttivät, että simpanssit tajuavat raa'an ja kypsennetyn ruoan eron ja pitävät kypsennetystä enemmän. Ne myös ymmärtävät kuljettaa raaka-aineita matkan päähän, jos siellä on keittomahdollisuus. Vain tulta ne eivät pysty hallitsemaan, joskin niiden tiedetään etsivän maastosta tulipalojen kypsyttämää ruokaa.

Simpanssit oivalsivat heti kypsyttämisen idean

Alkujaan tutkijoiden oli määrä selvittää, missä kehityksen vaiheessa ihmiskunta alkoi hankkia keittotaitoja. Yhtenä keinona he päättivät katsastaa, onko ihmisen läheisimmällä sukulaisella simpanssilla lainkaan sen suuntaista käsityskykyä.

Ruoan paistamista ja keittämistä on useiden aiempien tutkimusten perusteella pidetty yhtenä tärkeänä käännekohtana ihmisen evoluutiossa, koska valmistettu ja aiempaa helpommin sulava ruoka antoi kehittymisessä tarvittua energiaa. Noissa tutkimuksissa ruoan valmistaminen on kuitenkin sidottu siihen, että ihminen oli jo oppinut hallitsemaan tulta.

Uudessa tutkimuksessa tuli ei riittänyt Felix Warnekelle ja Alexandra Rosatille, vaan he pitivät selvänä, ettei sen hyötyä ruoan kypsentämisessä olisi tajuttu ilman käsitystä syy–seuraus-suhteesta. Ihmisen oli oivallettava, että tuleen pantuna ruoka kypsyi, Rosati selittää Popular Archaeology (siirryt toiseen palveluun) -lehden haastattelussa.

Ruoan houkutus paljasti luonne-erot

Rosati ja Warneke etsivät vastauksia simpanssien suojelualueelta Kongosta. Jo ensimmäisessä kokeessaan he havaitsivat, että simpanssit pitivät pannulla kuumennetusta bataatista enemmän kuin raa'asta. Ne olivat myös valmiit odottamaan minuutin, jonka yksinkertaisin testi kesti.

Seuraavassa kokeessa simpansseille annettiin mahdollisuus valita kahdesta samanlaisesta laitteesta, joista toinen kypsytti bataattisiivut, toinen ei. Simpanssit ymmärsivät jujun nopeasti, ja sen jälkeen lähes jokainen valitsi kypsyttävän laitteen.

Seuraavaksi tutkijat halusivat tietää, kykeneekö simpanssi lykkäämään ruoan antamaa välitöntä tyydytystä kypsyttääkseen syötävänsä. Normaalisti simpanssi syö poimimansa ruokapalan kiireen vilkkaa, ja Rosati kertoo heidän ajatelleen, ettei koe missään tapauksessa voisi onnistua.

Yllättäen useat simpanssit eivät syöneetkään saamaansa raakaa perunanpalaa saman tien, vaan veivät sen niille tutuksi tulleeseen kypsennyslaitteeseen.

– Ensin vain yksi teki niin. Olin ällistynyt. Ajattelimme, että ehkä se oli yksittäinen simpanssinero, mutta lopulta noin puolet teki samoin, Rosati kertoo.

Simpanssit myös kuljettivat herkkupaloja aitauksensa toiselta laidalta kypsennyslaitteeseen ja jopa odottivat, että tutkijat toisivat laitteen, kun siinä testin vuoksi viivyteltiin. Otuksilla oli myös sangen inhimillisiä luonne-eroja: joillakin oli sisua säästää lähes kaikki herkkupalat, mutta toisia ne houkuttelivat liikaa ja ne oli pakko popsia jo raakoina.

Johtopäätöksiä ihmisen kehityksestä

Osoittautui myös, että simpanssit todella tajusivat ruoan valmistamisen periaatteen. Kun niille annettiin porkkanaa, jollaisen kypsentämistä ne eivät olleet nähneetkään, ne kiikuttivat sen laitteeseen. Saamilleen puupalasille ne eivät yrittäneet samaa – ne siis tiesivät, ettei puusta tulisi kypsentämälläkään syöntikelpoista.

Kokeittensa perusteella Rosati ja Warneke arvelevat, ettei ihminen oppinutkaan hallitsemaan tulta ensin ja tajunnut vasta sitten, että tulella voi valmistaa ruokaa. Taisikin käydä toisin päin, he sanovat simpanssitutkimustensa jälkeen.

Tutkimus on vapaasti luettavissa Proceedings of the Royal Society B (siirryt toiseen palveluun) -verkkolehdessä.

Lue seuraavaksi