Viljelijäkansanedustaja haluaa maatalousyrittäjille yrittäjän vapauden takaisin

Ylivieskalainen keskustan kansanedustaja ja maanviljelijä Juha Pylväs sanoo, että uudessa hallitusohjelmassa byrokratian purkaminen on viljelijälle jopa merkittävämpää kuin uhkana olevat tukileikkaukset. Pylväs kaipaa maatalousyrittäjälle jälleen yrittäjän vapautta takaisin.

maatalousyrittäjät
Laukaan Leppäveden kulttuurihistoriallisesti arvokas maisema
Tenho Tornberg / Yle Keski-Suomi

Ylivieskalainen keskustan kansanedustaja ja maanviljelijä Juha Pylväs katsoo, että viljelijän kannalta uusi hallitusohjelma on kohtuullisen hyvä.

Pylväs arvioi, että byrokratian purkaminen on jopa tärkeämpää kuin luvassa olevat tukileikkaukset. Pylvään mukaan leikkausten painopistettä pyritään suuntaamaan alueille, jotka ovat muussa kuin aktiivisessa tuotannossa. Se tarkoittaa esimerkiksi pinta-alatukien vähentämistä luonnonhoitopelloilta ja suojavyöhykkeiltä.

Byrokratian purkamista maanviljelyksestä Pylväs pitää erittäin tärkeänä. Hänen mukaansa sen avulla voitaisiin saada maatalousyrittäjälle jälleen yrittäjän vapaus takaisin.

– Käytännössä sääntely, normit ja valvonta on todella tiukkaa. Tätä viljelijän taakkaa ja kuormaa pitäisi saada huomattavasti vähemmäksi ja tuoda takaisin maatalouteenkin semmoinen yrittäjän vapaus, sanoo Pylväs.

– Se tarkoittaa muun muassa sitä, että yrittäjä pystyy itse linjaamaan toimintaansa ja sitä miten taloudellista tulosta yrityksessä tehdään. Nykyään kaikki lupa pitää kysyä joltakin muulta kuin siihen yritykseen rahansa sitoneelta henkilöltä, täsmentää Juha Pylväs.

Hallitusneuvotteluista ei ole ollut viljelylomaa

Ensi kauden kansanedustajan kevät on mennyt tällä kertaa muualla kuin peltotöissä. Pylvään mukaan viikot ovat olleet todella kiireisiä nyt kun hallitusohjelmaa on tehty. Peltotyöt ovat jääneet muiden vastuulle.

– En ole pellolla ehtinyt töitä tekemään, mutta kyllä siellä koneet liikkuvat, kertoo tuore kansanedustaja.