1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vasemmalle kääntyvän takana piilee vaara – vältä peräänajo näillä ohjeilla

Vilkuta ensin, hiljennä vasta sitten. Pidä auton renkaat suorassa, kun odotat sopivaa hetkeä kääntyä.

Kotimaan uutiset
Auto tulee vastaan kesäisellä tiellä.
Yle

Etelä-Savossa on sattunut kahden viime päivän aikana kolme peräänajo-onnettomuutta maantiellä. Onnettomuudet ovat vaatineet yhden kuolonuhrin ja niissä on tapahtunut useita loukkaantumisia. Kaikissa onnettomuuksissa tapahtumat ovat saaneet alkunsa edellä ajavan auton hidastamisesta kääntymisen tai muun syyn takia, jolloin perässä tulija on syystä tai toisesta törmännyt hidastaneeseen autoon.

Liikenneturvan yhteyspäällikkö Eini Karvosen mukaan vasemmalle kääntyminen maantieltä aiheuttaa aina riskitilanteen, jota voi ennakoida.

– Me emme koskaan laita liian aikasin suuntamerkkiä. Eli mielellään käytettäisiin sitä niin, että se naksuttaa pitemmän aikaa vasemmalle kääntymistä, sitten lähdetään vasta hiljentämään vauhtia. Ei niin, että ensin jarrutetaan ja sitten vasta suuntamerkki.

–Ja sitten se peilistä seuraaminen, että miten letka rupeaa reagoimaan, hiljeneekö vauhti siellä takana. Jos ei hiljene, niin sitten suuntamerkki pois päältä, matka jatkuu, käydään tekemässä u-käännös jossain risteyksessä, mutta tavallaan luovutaan myös niistä omista aikeista, jos näyttää siltä, että se jono takana ei hiljennä.

Kun vilkku on päällä, voi vielä varmuuden vuoksi välkytellä jarruvaloja ennen kuin aloittaa hidastamisen kääntymistä varten. Jos maantiellä joutuu odottamaan vuoroaan pysähdyksissä, että pääsee tien yli, on tärkeää pitää vaihde ykkösellä ja kytkin päällä, sen varalta, että joutuukin jatkamaan nopeasti eteenpäin.

– Samasta syystä on olennaista, ettei pyöriä saa kääntää valmiiksi menemään vasemmalle vaan pidetään ohjaus suorassa. Tällä voi välttää sen tilanteen, että jos peräänajo syystä tai toisesta tapahtuu, niin auto ei ohjaudu vastaantulijoiden kaistalle, Karvonen sanoo.

Lue seuraavaksi