Joensuulainen yritys tutkii Marsin asuttamista Nasan kanssa

Joensuulainen IT-alan yritys Arcusys suuntaa avaruuteen. Yritys aloittaa yhteistyön Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan kanssa. Tarkoituksena on tehdä oppimisympäristöjä astronauteille ja tutkia Marsin asuttamisen mahdollisuuksia.

talous
Arcusysin työntekijät nauttivat kakkukahvit palkitsemisen kunniaksi.
Sakari Partanen /Yle

IT-asiantuntijapalveluihin ja tietojärjestelmäratkaisuihin keskittynyt Arcusys Oy aloittaa yhteistyön Nasan kanssa. Yritys tekee astronauteille, avaruustutkimuksesta kiinnostuneille nuorille ja yliopisto-opiskelijoille oppimisympäristöjä.

Yrityksen tekemiä oppimisympäristöjä aiotaan testata ensi syksynä. Tarkoitus on selvittää mahdollisuuksia Marsin asuttamiseen.

– Tarkoituksena on uudistaa, laajentaa ja modernisoida Nasan käyttämää Epic Challenge -koulutusohjelmaa, jonka tavoitteena on turvata avaruusosaamisen jatkuminen Yhdysvalloissa, Arcusys tiedottaa.

Yrityksen kaupallisen johtaja Janne Hietalan mukaan oppimisympäristöjä on rakennettu Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymän ja Tampereen yliopiston kanssa.

– Tavoitteenamme on tehdä myös omaa tutkimus- ja kehitystyötä Nasa-yhteistyön puitteissa. Kehitämme edelleen oppimisanalytiikkaamme ja oppimistehon mittaamista, sekä tietysti ilmiöpohjaista oppimismetodia, yritys kertoo.

Mukaan etsitään uusia osaajia

– Nasan astronautti ja innovaatiotoiminnasta vastaava johtava asiantuntija Charles Camarda vierailee parhaillaan Suomessa tutustumassa suomalaisiin yliopistoihin ja yrityksiin. Tavoitteena on löytää eri alojen yhteistyökumppaneitamukaan Mars-tutkimusohjelmaan, yritys kertoo.

– Camardaa kiinnostaisi saada Suomesta Sustainable Habitation of Mars -tutkimushankkeeseen mukaan esimerkiksi biotieteiden ja komposiittimateriaalien opiskelijoita ja osaajia, Arcusys sanoo tiedotteessaan.