1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Lähes puolet kreikkalaisista tukee kompromissia velkojien kanssa

Kolme neljästä kreikkalaisesta haluaa myös vankasti pysyä mukana eurossa. Kreikan velkaohjelman neuvotteluja jatketaan viikonlopun aikana.

Ulkomaat
Kreikkalaiset lukevat päivän otsikoita sanomalehdistä.
Orestis Panagiotou / EPA

Lähes puolet kreikkalaisista haluaa hallituksen pääsevän luotonantajien kanssa yhteisymmärrykseen, vaikka maan pitäisikin tehdä kompromisseja. Kreikkalaisen Alcon suorittama mielipidetutkimus näyttää, että 45 prosenttia kreikkalaisista toivoo maan johdon pääsevän velkojien kanssa sopimukseen.

Jos Kreikka ei maksa ajoissa velkojaan, maa voi joutua jättämään euron. Jopa kolme neljästä kreikkalaisesta haluaa kuitenkin vankasti pysyä mukana EU:n yhteisessä valuutassa. Samalla linjalla on myös Kreikan talousministeri George Stathakis, joka on sanonut, että Kreikan on jäätävä mukaan euroon.

37 prosenttia kreikkalaisista tukee myös vaalien aikaistamista, jotta Kreikan ja lainanantajien välinen pattitilanne saataisiin ratkaistua. Velkojat vaativat Kreikkaa tekemään uudistuksia, ennen kuin maa voi saada lisää rahoitusta. Kreikkalainen varaministeri Dimitris Stratoulis Syriza-puolueesta on myös uhannut järjestää aikaisemmat vaalit, jos lainanantajat eivät pehmitä vaatimuksiaan.

Kreikka on pyytänyt Kansainväliseltä valuuttarahastolta IMF:ltä, että kaikki maan kesäkuun maksut valuuttarahastolle niputettaisiin maksettavaksi kuun lopussa. Kreikan pääministeri Alexis Tsipras esittelee lainojen niputtamista parlamentille perjantai-illalla, mutta neuvotteluja jatketaan vasta viikonloppuna.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset