Nuori hoitaja tyrmistyi sunnuntailisien poistopuheista – Tässä vaihtoehto: ”40 prosenttia peruspalkkaan lisää”

Ajatus sunnuntailisien poistosta kummastuttaa erityisesti aloilla, joilla tehdään paljon vuorotöitä. Mikkeliläinen ensihoitaja Sami Saksala muistuttaa, että pitkän koulutuksen läpikäynyt sairaanhoitaja yltää suomalaiseen keskiansioon vain vuorolisien kanssa.

Ensihoitajat Sami Saksala ja Tapio Huttunen. Kuva: Petri Vironen / Yle

Saksala valmistui ammattikorkeakoulusta sairaanhoitajaksi neljä vuotta sitten. Työ ensihoitajana Etelä-Savon sairaanhoitopiiriissä on jatkuvaa vuorotyötä.

– Ensimmäinen ajatus asiasta kuultuani oli aika tyrmistynyt. Niin iso merkitys näillä lisillä on toimeentuloon, Saksala kuvaa.

Etelä-Savon sairaanhoitopiirin ensihoitajan työvuoro kestää joko 24  tai 12 tuntia. 12 tunnin vuoroja tehdään useimmiten kahtena perättäisenä päivänä. Vuorolisät muodostavat merkittävän osan kokonaisansiosta.

– Niiden osuus parhaimmillaan 40 prosenttia. Sunnuntailisien osuus meillä on ehkä parinkymmenen prosentin luokkaa, Sami Saksala muistuttaa.

– Niiden ansiosta pääsen suomalaiselle reilun kolmen tonnin keskiansiolle. Ilman näitä haittalisiä jäisimme tuhatkin euroa keskiansion alapuolelle.

Samassa vuorossa työskentelevä Tapio Huttunen on tehnyt ensihoitajan töitä yli 30 vuotta. Myös hän pitää mahdollisiin ”haittalisiin” puuttumista huonona ajatuksena.

– Kyllä se motivaatiota söisi rajusti. Vaikka vuorotyöhön on tottunut niin kyllä 24 tunnin vuoro on rankka kun ajetaan kellon ympäri. Tällä iällä nukkuminen ei onnistu heti, joten melkein toinen päivä menee perään valvomista, Huttunen pohtii.

Tapio Huttunen suhtautuu ajatukseen lisien karsimisesta rauhallisemmin. Huttunen on tottunut 30-vuotisella työurallaan leikkauspuheisiin.

– Luulen, että tämä on sellaista sanahelinää, mitä poliitikkojen pitää saada aikaiseksi.

Vapaa-aika työvuorojen ehdoilla

Sami Saksalan mukaan vuorotyöstä maksettavat lisät ovat nimenomaan haittalisiä. Tarkoituksena on korvata niitä haittoja, joita tavanomaiselle elämälle vuorotyöstä seuraa.

– Kaikki vapaa-ajan tekeminen ja sopiminen menee vuorotyön ehdoilla. Vapaa viikonloppu on vain joka kolmas viikonloppu.

Sami Saksala pitää selvänä, että mahdollinen lisistä leikkaaminen pitäisi korvata vuorotyötä tekevälle. Yksi vaihtoehto löytyy läheltä.

– Eräässä sairaanhoitopiirissä on tehty kokonaispalkkasopimus. Siellä maksetaan reilut 40 prosenttia peruspalkan päälle. Se sisältää vuorolisät ja lomarahat. Sama palkka tulee jokaisena kuukautena. Se voisi olla yksi vaihtoehto, Saksala pohtii.

Työaikalisien osuus 400 euroa kuukaudessa

Tehyn palkkatilaston mukaan sairaanhoitajan keskimääräinen kokonaisansio julkisella sektorilla on 3 120 euroa. Tuorein tieto on vuodelta 2013.

Peruspalkka oli tuolloin 2 405 euroa. Työaikalisien kanssa keskipalkka nousi 3 030 euroon ja ylitöiden kanssa 3120 euroon.

– Arvioisin, että työaikalisien osuus on keskimäärin noin 400 euroa, ekonomisti Kenneth Snellman Tehystä kertoo.

Tehyn tilastoista ei ilmene ilta-, yö-, lauantai- ja sunnuntailisien osuus kokonaisansiosta.

– Sunnuntailisien osuus ei ole kovin suuri keskimäärin. Suurempi osa on muita lisiä.

Tehyn jäsenistä vajaat 30 000 on julkisen sektorin sairaanhoitajia. Palkkatilastoissa ovat mukana kokoaikaista työtä tekevät, täyttä palkkaa saavat sairaanhoitajat.