1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Romaniassa tutkitaan pääministerin osuutta korruptioon

Victor Ponta on käynyt korruptiota tutkivien viranomaisten kuultavana. Maaliskuussa hallituksesta lähti valtiovarainministeri, kun häntä vastaan oli nostettu korruptiosyyte.

Victor Ponta Kuva: EPA

Romanian viranomaiset ovat aloittaneet rikostutkimuksen pääministeri Victor Pontan sekaantumisesta useisiin korruptioon liittyviin rikoksiin.

Pontaa epäillään osallisuudesta muun muuassa rahanpesuun, veronkiertoon ja väärennöksiin, viranomaiset kertovat. Hän meni korruptiota tutkivan elimen DNA:n kuultavaksi perjantaina, mutta sanoi palatessaan, ettei ollut antanut mitään lausuntoa. Myöhemmin Ponta kielsi tiedotteessa syyllisyytensä.

Romanian presidentti Klaus Iohannis kehotti perjantaina Pontaa eroamaan virastaan korruptiosyytösten vuoksi.

Syyttäjän on määrä jättää tutkimuksista virallinen pyyntö parlamentille. Jotta tutkimuksia voitaisiin jatkaa, parlamentin on kumottava pääministerin syytesuoja.

DNA on pidättänyt viime kuukausina useita nimekkäitä epäiltyjä. Valtiovarainministeri Darius Vâlcov erosi syytösten vuoksi maaliskuussa.

Ponta nousi pääministeriksi kolme vuotta sitten. Sosiaalidemokraattista puoluetta hän on johtanut vuodesta 2010. Hän selvisi viime vuoden presidentinvaaleissa toiselle kierrokselle, mutta hävisi kansallisliberaalisen puolueen ehdokkaalle Iohannisille.