Mannerheim vie keräilijän mennessään

Seinäjoella juuri remontin jälkeen avatussa Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museossa kunnioitetaan tänä vuonna Carl Gustav Emil Mannerheimia. Seinäjokelaisen keräilijän Juha Levosen laaja ja monipuolinen Mannerheim-esineistö on esillä ensimmäistä kertaa. Joukossa on yllätyksiäkin.

Kotimaa
Mannerheim-näyttelyssä on mukana monenlaisia Juha Levosen keräämiä esineitä
Juha Levosen Mannerheim-kokoelmassa on monenlaista yllättävääkin esineistöä.Pasi Takkunen / Yle

Juha Levosen keräilyharrastus sai alkunsa postimerkeistä. Oikeastaan se oli ensin hänen poikansa harrastus, mutta poika kyllästyi ja isä jatkoi. Se kävi niin, että postimerkkien seasta Levonen löysi Mannerheim-aiheisia postikortteja – ja ne veivät mennessään.

– Ajattelin, että onpa hienoja postikortteja, minäpä kerään nuo. Mutta niitähän olikin sitten vaikka millä mitalla. Sitten tuli mieleen, että jotain pitäisi Mannerheimistä tietääkin, joten sitten tulivat kirjat kuvioon. Sitten patsaat, mitalit, reliefit, ja niin edelleen ja niin edelleen, kertoo Levonen.

Näyttelystä löytyy laajasti esineistöä: postikortteja, tikkuaskeja, pelejä, viinapulloja, kelloja, patsaita, mitaleja, äänilevyjä. Näyttely ei ole pelkästään vanhaa tavaraa, vaan myös uudempaa. Se kertoo siitä, että Mannerheim myy edelleen.

– Museonjohtaja rohkaisi siihen, että saa olla uuttakin tavaraa. Mannerheimistähän tulee markkinoille edelleen koko ajan tuotteita, sanoo Levonen.

Propagandaakin: "Kuolema Mannerheimille"

Suojeluskuntamuseon alakerrassa on esillä Mannerheimin koko elämänkaari monesta näkökulmasta – hyvässä ja pahassa. Uralin perhosta tai mustaa Mannerheimia ei löydy, mutta sota-ajan propagandaa kyllä.

Sotapropagandaa Mannerheim-näyttelyssä.
Sotapropagandaa Mannerheim-näyttelyssä.Elina Niemistö / Yle

– Propagandahan liittyy joka sotaan ja sitä me suomalaisetkin teimme. Tosin tämä neuvostoliittolaisten tekemä oli aika raakaa.

Levonen viittaa teksteihin, joissa lukee mm. "Mannerheimin pyövelit tekevät pilkkaa perheistänne" tai "Kuolema Mannerheimille!" Myös myöhempien aikojen radikalismia on mukana, muun muassa KOM-teatterin pilkkakuva Mannerheimista. Ja lisäksi:

– Kortti, jossa kukko seisoo tunkiolla Mannerheimin vaatteissa on Tove Janssonin kuvaama. Hänhän kiisti, ettei se kuvaa Mannerheimia, mutta yleisesti ollaan toista mieltä, kertoo Levonen.

Toki näyttelystä suurin osa on omistettu Mannerheimin elämälle, urotöille ja myös hyväntekeväisyydelle, kuten Punaisen Ristin työlle, partiotyölle ja lastensuojelulle.

Mannerheim on suosittu keräilykohde

Juha Levonen on parinkymmenen vuoden keräilyharrastuksen ajan tullut tutuksi ja saanut uusia tuttavuuksia netin huutokauppapalstoilla. Hän ei ole Mannerheim-keräilyn kanssa siis yksin. Heitä on iso joukko.

– Ja kilpailu on kovaa. Kun on joku harvinaisuus myynnissä, ostajia on paljon, toteaa Levonen.

Mannerheim on myös arvossaan, eivätkä tuotteet lähde mihinkään pilkkahintaan.

– Kyllähän keräilijä joskus tekee jonkun löydön, mutta kun nämä on pääasiassa yksittäin kerätty ja ostettu, niin sitä kautta tulee hintaa.

Mannerheim – suurmiehen elämänkaari -näyttely on esillä Suojeluskuntamuseolla Seinäjoella tammikuulle 2016 saakka. Näyttelyn on tuottanut museon tukiyhdistys.

Juha Levosen keräämästä Mannerheim-kokoelmasta löytyvät tietenkin myös päiväkäskyt.
Juha Levosen keräämästä Mannerheim-kokoelmasta löytyvät tietenkin myös päiväkäskyt. Pasi Takkunen / Yle