Oikeusministeri Lindström hallitusohjelmasta: Emme ryhdy riitelemään perustuslain kanssa

Jari Lindström on valmis tarkastelemaan hallitusohjelman kohtaa työsuhteen purkamisen paikallisesta sopimisesta. Useat asiantuntijat ovat pitäneet kirjausta perustuslain vastaisena.

politiikka
Jari Lindström
Jari LindströmAntti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Mikäli hallitusohjelman kohta on ristiriidassa perustuslain kanssa, sitä on syytä arvioida uudestaan, sanoo oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.).

– Voidaan sitä tietenkin katsoa. Ilman muuta tulee muutoksia, jos on ristiriita. Se on selvä asia. Ei hallitus ryhdy missään nimessä perustuslain kanssa riitelemään. Perustuslaki on perustuslaki.

Lindström painottaa, ettei hallitusohjelma ole juridiikkaa.

– Hallitusohjelmahan on hyvin yleisesti kirjoitettu, se ei ole mikään juridinen ohjelma. Paikallisessa sopimisessa mennään sitten sinne yksityiskohtiin, silloin mennään juridiikkaan. Hallitusohjelma on vain suuntaa antava, toteaa ministeri.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kiisti Yle Uutisille, että hallitusohjelmassa olisi ristiriitaa perustuslain kanssa.

Perustuslakiasiantuntija, professori Veli-Pekka Viljanen arvioi torstaina Yle Uutisille, että kirjaus on perustuslain vastainen. Viljanen korosti, että työsuhteen irtisanomisen ja purkamisen perusteet on määriteltävä laissa, ne eivät ole sopimusasioita.

Toteutuessaan kohta tarkoittaisi, että työnantajat ja työntekijät voisivat paikallisesti sopia pelisäännöt potkujen antamiselle.

Myös SAK:n ja Akavan asiantuntijat pitivät tekstikohtaa perustuslain vastaisena STT:lle antamassaan haastattelussa.