Juankoskella soi yhä Juicen blues – "Sehän on meidän juurimusiikkia"

Juice Leskisen musiikki elää Juankoskella myös bluesin muodossa. Leskisen blueseja esittää tänä viikonloppuna triosta viisihenkiseksi kokoonpanoksi laajentunut Heinäpää Band.

kulttuuri
Heinäpää Blues band
Juhani Forsman / Yle

Juice Leskisen blues-tuotantoa vaalitaan taiteilijan synnyinkaupungissa Juankoskella. Juicen laajaan tuotantoon kuuluu myös monia blues-kappaleita.

Juicen musiikkia Juankoskella soittaa aktiivisesti muutamia kertoja vuodessa keikkaileva Trio Heinäpää. Tänä viikonloppuna bändiä täydentää rumpali ja kosketinsoittaja, ja kokoonpano esiintyy naapurikunnan Kaavi Blues-tapahtumassa nimellä Heinäpää Band plays Juice's Blues.

Bändissä laulavat ja kitaraa soittavat Jarmo "Jamppa" Roininen sekä Raimo "Rami" Torvinen. Bassosta ja laulusta vastaa Juha Mylläri, rummuista Arto Pirinen ja koskettimissa Tatu Korhonen. Roininen on Juicen lapsuudenystävä ja Torvinen tuurasi aikanaan Puntti Valtosta Grand Slamissa.

Postinhoitajan blues syntyi hetkestä

Roininen kertoo Juicen kehitelleen eräänkin bluesin tapansa mukaan hyvin arkisesta tilanteesta joka syntyi, kun poikien notkuminen postitalon rappusilla alkoi ärsyttää postinhoitajaa.

– Hän oli vanhempi naisihminen ja yhtenä päivänä hän laittoi miehensä sieltä takaovesta ajamaan meitä siitä pois. Me tietysti lähdimme siitä vähän karkuteille, oltiin pikku hetki pois ja sitten kun tilanne rauhoittui, mentiin takaisin.

– Kaksi viikkoa siitä tapahtumasta Leskinen tuli paperilapun tai ehkä legendaarisen vahakantisen vihkon kanssa, että hänelläpä onkin tässä tämmöinen Postinhoitajan blues, Roininen kertoilee naurahtaen.

Roininen harmittelee, ettei hän muista enää, miten Postinhoitajan blues meni ja toivoo, että se putkahtaisi vielä jostain esiin.

Pieksämäen asemalla "liian suuri"

Heinäpään basistin Juha Myllärin mukaan Juicen blues-tuotantoa voisi määritellä monellakin tavalla.

– Mulle se on ehkä eniten jokin _Pilvee pilvee _–tyylinen juttu, jossa voi vähän hullutella ja hassutella, Mylläri pohtii.

Mylläri mainitsee myös Joulu yksin -mollibluesin ja uudempaa tuotantoa edustavan Karelia-bluesin.

– Ihan viimeisellä levyllä on sellainen biisi kuin Ottaa päähän, josta me tehtiin sitten ihan oma versio, koska se on aika pitkä ja siinä on kaiken maailman sinfoniaorkesteria mukana.

Massiivinen Pieksämäen asemalla blues jäi myös bändin ohjelmistosta pois.

– Näin pienellä bändillä se ei onnistuisi, mutta biisihän on aivan loistava, Mylläri painottaa.

Sydäntä lähellä

Juicen musiikki on kaiken kaikkiaan lähellä juankoskelaisten sydäntä.

– Sehän on meidän juurimusiikkia, ja siinä mielessäkin se sopii meille ja Kaaville. Sen juurevampaa musaa tältä paikkakunnalta on turha lähteä etsimään, tiivistää Jarmo Roininen.

– Juicen musiikilla on aina sydämessä paikka, vahvistaa Raimo Torvinen