1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

2-vuotias hukkui paljuun Ruotsissa – Tukes huolestui

Ruotsissa tapahtui toukokuussa vakava onnettomuus lapsen pudottua paljuun. Tukes kehottaa suomalaisia lapsiperheitä varovaisuuteen kylpytynnyreiden ja pihalle rakennettavien uima-altaiden kanssa.

Kotimaan uutiset
Uusia kylpytynnyreitä.
Tehdasvalmiita kylpytynnyreitä myyntikääreissä.Yle

Ruotsissa tapahtui toukokuussa vakava onnettomuus, jossa 2-vuotias lapsi menehtyi pudottuaan kylpytynnyriin. Tapaturmasta huolestunut Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes muistuttaa myös suomalaisia lapsiperheitä kylpytynnyreihin ja omalle pihalle rakennettaviin uima-altaisiin liittyvistä riskeistä.

– Pääpointtina on aina se, etteivät lapset menisi näihin ilman aikuisten valvontaa. Silloin saattaa tapahtua ikäviä asioita, Tukesin erikoissuunnittelija Kari Andersson kertoo.

Andersson arvioi, että omalle pihalle rakennettavat uima-altaat ja kylpytynnyrit yleistyvät Suomessa hiljalleen. Onnettomuuksia ei hänen tietojensa mukaan ole tapahtunut.

Kättä pidempää turvallisuuden valvontaan

Eurooppalaisella tasolla on parhaillaan meneillään työ kylpytynnyreitä koskevien turvallisuusstandardien laatimiseksi. Työn aikataulu on vielä auki. Kotipihojen uima-altaita koskevat standardit taas julkistetaan Anderssonin mukaan syksyllä 2015.

– Sitten on jotain kättä pidempää niiden turvallisuuden valvontaan, Andersson sanoo.

Tälläkin hetkellä paljujen kaltaisten kulutustuotteiden on täytettävä kuluttajaturvallisuuslain vaatimukset, mutta uudet standardit esittävät Tukesin mukaan tapoja, joilla vaatimukset saavutetaan.

Andersson arvioi, että turvallisuusvaatimusten tarkennukset voivat aiheuttaa muutoksia markkinoille tuleviin kylpytynnyreihin ja uima-altaisiin.

– Saattaa olla, että joidenkin tuotteiden osalta tulee vaatia joitain parannuksia, lähinnä juuri tähän turvallisuuspuoleen ja vedenkäsittelyjärjestelmiin, Andersson sanoo.

Lue seuraavaksi