Lähdevesi tekee kauppansa Maskussa – hanavesi keitettävä edelleen

Talousvedestä löydettiin suolistoperäisiä bakteereja torstaina. Veden keittoa suositellaan Maskussa, Nousiaisissa, Livonsaarella ja Velkualla. Keittokehotus on voimassa ainakin tiistaihin.

Masku
Vesihana valuu
Timo Nykyri / Yle

Juoma- ja ruokavesi on edelleen keitettävä Maskussa, Nousiaisissa, Velkualla ja Livonsaarella. Maskun kunnan talousvedestä löydettiin suolistoperäisiä enterokokkibakteereja torstaina.

Veden keittokehotus on voimassa ainakin tiistaihin. Juomavettä on syytä keittää 5-10 minuuttia ennen käyttöä.

Maskun tekninen johtaja Marika Nurmikon mukaan suurin mysteeri tällä hetkellä on se, kuinka bakteerit ovat päässeet veteen.

Vesilaitos aloitti talousvesiverkoston kloorauksen perjantaina iltapäivällä. Talousveteen syötettävällä kloorimäärällä ei ole terveydellisiä haittavaikutuksia ihmisille. Hajuhaittoja voi kuitenkin ilmetä.

Kotieläintiloja, kauppapuutarhoja ja muita tahoja, jotka tarvitsevat tietoja kloorimäärän vaikutuksista, kehotetaan ottamaan yhteyttä ympäristöterveydenhuoltoon.

Kloorausta jatketaan kunnes talousvedestä otetut näytteet ovat puhtaat. Seuraavan kerran näytteitä otetaan tiistaina ja tulokset saadaan ensi viikon loppupuolella. Torstaina annetut vedenkäyttöohjeet ovat siis edelleen voimassa.

Puolessatoista tunnissa myytiin yhtä paljon vettä kuin koko viime kesänä

Maskun asukkaat ovat sopeutuneet tilanteeseen hyvin.

– Vettä olen keittänyt, niin kuin on ohjeistettu. Kattilaan vettä ja sitten odotetaan, Martti Koivisto sanoo.

Hammaslääkäristä tulossa oleva Kaija Puottula iloitsee omasta kaivosta, sillä sen suhteen ongelmia ei ole.

Kyllä se tietynlaisen hysterian aiheutti.

Jarkko Wilén

– Minulla oli hammaslääkärille oma vesipullo mukana, kun eihän niitä koneita voi ilman vettä käyttää. Siellä oli kuitenkin vettä säiliöissä, hammaslääkäri oli ostanut kaupasta viimeiset vesipullot. Työt tuli tehtyä, mutta vähän eri tavalla kuin aikaisemmin, Puottula sanoo.

Maskun K-Marketin yrittäjä Jarkko Wilén kertoo, että torstai-iltapäivänä kaupassa oli vilskettä, kun tieto bakteerista tuli.

– Puolessatoista tunnissa meni kokonainen lava lähdevettä, saman verran kuin oikeastaan koko viime kesän aikana. Kyllä se tietynlaisen hysterian aiheutti, Wilén sanoo.

Lisätietoa tilanteesta päivitetään Maskun (siirryt toiseen palveluun) ja Nousiaisten (siirryt toiseen palveluun) kuntien internetsivuille.

Päivitetty klo 15:41: Vesilaitos aloittanut kloorauksen ja vedenkeittokehotusta jatkettu.