Syyttäjä yrittää todistaa Aarnion "Pasilan mieheksi"

Kihlakunnansyyttäjä Pihla Keto-Huovinen vyörytti aamusta lähtien esiin asioita, jotka syyttäjän mielestä todentavat Aarnion syyllisyyden törkeissä rikosepäilyissä, jotka Aarnio on jyrkästi kiistänyt.

Valtionsyyttäjä Jarmo Hirvonen (oik.), kihlakunnansyyttäjät Antti Sundberg ja Pihla Keto-Huovinen Jari Aarnion huumerikosepäilyjen pääkäsittelyssä perjantaina. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion huumeoikeudenkäynti on jatkunut perjantaina syyttäjän asiaesittelyllä. Syyttäjä käy yksityiskohtaisesti läpi tapahtumia Aarnion epäillyissä törkeissä rikoksissa niin sanotussa tynnyrivyyhdessä.

Kihlakunnansyyttäjä Pihla Keto-Huovinen vyörytti aamusta lähtien esiin asioita, jotka syyttäjän mielestä todentavat Aarnion syyllisyyden törkeissä rikosepäilyissä, jotka Aarnio on jyrkästi kiistänyt.

– Mennään sitten siihen, kuka on "Pasilan mies", sanoi kihlakunnansyyttäjä Keto-Huovinen aloittaessaan tunteja kestävän esittelynsä, joka lähti liikkeelle huumetynnyritutkinnasta vuosina 2011–2012.

Keskusrikospoliisi havaitsi jo tuolloin, että joku tuntematon henkilö, jonka puhelin paikantui Pasilaan, oli mukana huumetynnyrien toimittamisessa Suomeen. Häntä ei kuitenkaan saatu selvitettyä ja tynnyrivyyhdessä ei päästy selvyyteen siitä, kuka oli operaatioiden järjestelijä.

– Jos ja kun Jari Aarnio on tuo "Pasilan mies", hänellä oli yhteydet hankkia huumeita Hollannista, sanoi Keto-Huovinen heti kättelyssä.

Hän tekeekin hartiavoimin töitä todistaakseen tämän.

Syyttäjä: Puhelinliittymät viittaavat Aarnioon

Keto-Huovinen kävi aluksi läpi yksityiskohtaisesti huumerikoksiin yhdistettyjä, eri matkapuhelinliikkeistä hankittuja puhelimia, niiden tunnistetietoja ja niiden käyttämiseksi hankittuja prepaid-liittymiä. Jokaista prepaid-liittymää käytettiin vain yhden henkilön kanssa asiointiin ja eri liittymät aktivoitiin jokaista huume-erää varten.

Puhelimiin liittyvät tiedot sitovat "Pasilan miehen" jokaiseen näistä huume-eristä, korosti Keto-Huovinen. Puhelimet ja prepaid-liittymät oli syyttäjän näkemyksen mukaan nimenomaan ostettu huumausaineorganisaation käyttöön.

Kaikki linkittyy "Pasilan mieheen".

Pihla Keto-Huovinen

Pasilan miehen henkilöllisyyden selvittämiseksi järjestettiin tuolloin useampia palavereja Keskusrikospoliisin ja Helsingin poliisilaitoksen välillä. KRP antoi Helsingin poliisin käyttöön kaikki käytössään olevat tiedot, mutta "Pasilan miehen" henkilöllisyys ei selvinnyt. Tässä vaiheessa ei kuitenkaan vielä epäilty ketään poliisia.

Helsingin huumepoliisin kertomukset muuttuivat moneen kertaan. Yllättäen tuotiin esiin, että liittymät voivat liittyä Helsingin poliisilaitoksen huumeoperaatiohin, ja lopulta ilmoitettiin, että liittymät kytkeytyivät huumeosaston tutkintoihin. Liittymillä oltiin yhteydessä nyt huumejutussa syytettynä oleviin muihin henkilöihin.

– Henkilöpiiri pysyy koko ajan samana. Kaikki linkittyy "Pasilan mieheen", sanoi kihlakunnansyyttäjä Pihla Keto-Huovinen.

Syyttäjä ei usko puhelimien yhteiskäyttöön

Prepaid-liittymät paikantuivat samoihin paikkoihin kuin Aarnion virkaliittymä. Ne paikantuivat varhain aamulla ja myöhään illalla Pasilaan. Tästä voidaan syyttäjän mukaan päätellä, että hän asui Pasilassa. Kun Aarnio oli matkoilla puhelimet olivat tauolla. Myös nämä teleliikenteen katkokset ovat syyttäjän mielestä osoitus siitä, että Jari Aarnio on "Pasilan mies".

Puuttuva palapelin palanen on Jari Aarnio.

Pihla Keto-Huovinen

Aarnio on esittänyt, että puhelimet ovat useamman poliisin käytössä. Keto-Huovisesta ei ole uskottavaa, että kuka tahansa poliiseista vastaisi mihin tahansa puhelimeen, koska toiminta tietolähteiden kanssa perustuu luottamukseen. Esimerkiksi hollantilaisten huumekontaktien välittäjäksi epäilty nainen kertoi olleensa yhteydessä vain Jari Aarnioon, ei keneenkään muuhun.

– Puuttuva palapelin palanen on Jari Aarnio, korosti Keto-Huovinen.

Syyttäjän mielestä hän on keskeinen huumebisneksen tekijä ja tätä tukevat monet asiat.

Keto-Huovinen painotti, että myös takavarikot osoittavat Jari Aarnion olevan "Pasilan mies". Autotalleista löytyi viisi matkapuhelinta, joita on käytetty viestimiseeen muiden huumerikoksista epäiltyjen kanssa. Takavarikot Aarnion hallussa olleista tiloista tekevät epäuskottavaksi sen, että näitä puhelimia olisivat käyttäneet muut. Löytyneillä puhelimilla oli sovittu tapaamisia muiden epäiltyjen kanssa.

Aarnion rahojen alkuperä syynissä

Syyttäjän mukaan Aarnion työhuoneista ja autotalleista löytyneet paperilaput liittävät myös Aarnion Pasilan mieheen. Aarnion hallusta löytyvät kaikki Hollannin kontaktin yhteystiedot. Jari Aarnion kiinnioton jälkeen jälkeen Hollannin yhteydenpitoon käytettyä liittymää ei ole käytetty, mutta Hollannista on kylläkin yritetty ottaa yhteyttä liittymään.

Aarnion varallisuus tukee myös sitä, että hän on "Pasilan mies".

– Aarniolla on selvittämättömän paljon käteistä käytössään. Tätä käydään läpi tulevina kuukausina. Varallisuuden kasvu on peräisin huumekaupoista.

Syyttäjän mukaan Aarnio on puolentoista vuoden ajan luvannut selvittää rahojensa alkuperää, mutta näin ei ole tapahtunut.

Varallisuuden kasvu on peräisin huumekaupoista.

Pihla Keto-Huovinen

Porvoon taloltaan löytyneen rahakätkön Aarnio on väittänyt olevan lavastusta, mutta näin ei syyttäjän mukaan ole. Vinkki rahakätköstä tuli Aarniolta itseltään ja hän reagoi sen löytymiseen voimakkaasti. Rahakätkö tukee syyttäjän mielestä sitä, että Aarnio on "Pasilan mies".

– Aarnio on ollut keskeisessä asemassa, ohjaillut kaikkia ja hänellä on henkilökohtainen kontakti kaikkiin.

Syyttäjän mielestä se, että huumevyyhdessä epäillyt eivät aiemmin ole nähneet toisiaan, on huumebisneksessä tavallista. Näin kiinnijäämisriski pienenee.

Syyttäjä käy päivän aikana läpi yksityiskohtaisesti jokaisen Hollannista Suomeen tuodun huumetynnyrin kohtalon. Jari Aarnio on seurannut esittelyä aivan syyttäjän vieressä. Syyttäjän vyörytyksestä huolimatta hän on tänäänkin hymyillyt salissa.

Aarnion ja muiden syytettyjen asianajajat pääsevät ääneen vasta myöhemmin.

Korjattu kello 14:42 kihlakunnansyyttäjän nimi Krista Soukolasta Pihla Keto-Huoviseksi.