1. yle.fi
  2. Uutiset

Huovishuone odottaa uusia kesävieraita – "Täällä on käynyt paljon myös sotkamolaisia, jotka tunsivat Veikko Huovisen"

Niemelän talo Sotkamon keskustassa saa parhaillaan pintaansa uutta hohtavan keltaista maalia. Vanhassa puutalossa on kirjailija Veikko Huovisen työhuoneen "näköispainos" eli Huovishuone, joka on avoinna yleisölle nyt toista kesää.

kulttuuri
Veikko Huovisen työpöytä yleisölle avatulla työhuoneella Sotkamossa.
Jarkko Remahl / Yle

Sotkamolaisen kirjailijan Veikko Huovisen työhuone siirrettiin lähes sellaisenaan Niemeläntielle, kun kirjailijan perhe myi melkein naapurissa olleen kotitalon vuonna 2013. Viime vuonna tiloja remontoitiin kosteusvaurion jäljiltä ja ovet avautuivat kirjailijan työhuoneeseen kesäkuussa.

– Huovishuone on hyvä lisä Sotkamon kesän tarjontaan. Viime kesänä huoneella kävi kuuden viikon aikana yli 500 kävijää. Täällä on käynyt paljon myös sotkamolaisia, jotka tunsivat Veikko Huovisen, olivatpa olleet hänen kanssaan samaan aikaan koulussakin, kertoo Veikko Huovinen-seura (siirryt toiseen palveluun)n puheenjohtaja Kerttu Härkönen.

Tälle kesälle kirjailijaseura ei ole asettanut kävijätavoitetta. Härkönen ennakoi kuitenkin, että viime kesän kävijämäärä saattaa rikkoontua.

– Olemme varautuneet siihen, että kävijöitä on viime kesää enemmän. Sotkamossa on heinäkuussa suuret Herättäjäjuhlat, ja tänne odotetaan silloin yhden viikonlopun aikana paljon väkeä, on puhuttu jopa viisinumeroisista luvuista. Meillä on silloin täällä paljon talkooväkeä, jotta voimme pitää huoneen avoinna iltaan saakka.

Huoneen ikkunasta avautuu sama maisema

Huovishuoneella voi tutustua kirjailijan työympäristöön, nähdä mitä hänen kirjastonsa hänestä kertoo sekä tutustua esimerkiksi kirjailijan urasta ja elämästä vuosikymmenten aikana kertoviin leikekirjoihin.

Tilat ovat napakymppi. Huovisen kirjoituspöytä ja kirjoituskone ovat samalla tavalla ikkunan edessä kuin alkuperäisessä työhuoneessa.

Kerttu Härkönen

– Tilat ovat napakymppi. Huovisen kirjoituspöytä ja kirjoituskone ovat samalla tavalla ikkunan edessä kuin alkuperäisessä työhuoneessa. Ikkunasta myös näkyy lähes sama Pirttijärven maisema kuin näkyi alkuperäisen työhuoneen ikkunasta. Huovisen kiikkustuoli on täällä, samoin kuin seslonki eli sohva, joka oli Huoviselle ajattelemisen paikka, Kerttu Härkönen mainitsee.

– Kaikkea emme saaneet tänne mahtumaan, koska huone on hieman alkuperäistä pienempi. Esimerkiksi televisiota ei ole täällä. Huovinenhan oli varsinainen penkkiurheilija, hän katsoi videonauhoilta usein muun muassa olympialaisia vuosienkin takaa, Härkönen jatkaa.

Veikko Huovinen -seuralla on Härkösen mukaan paljon suunnitelmia Huovishuoneen kehittämiseksi tulevaisuudessa. Muun muassa esitteet Huovisesta kirjailijana sekä Huovisesta ja Sotkamosta ovat valmistumassa.

Seura on yksi Suomen suurimmista kirjailijanimikkoseuroista. Sillä on yli 400 jäsentä ympäri Suomen.

Huovishuone on tänä kesänä avoinna elokuun alkupuolelle saakka.

Lue seuraavaksi