1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Korisliigan kustannusten kasvu ajaa seuroja vaikeuksiin

Korisliigan eteläpohjalaisjoukkueet Kauhajoen Karhu ja Lapuan Kobrat rakentavat uutta kautta jo täydellä teholla. Budjetit on kuitenkin laadittu varovaisesti, sillä taloustilanne ei ole auvoinen. Kulut kasvavat vuosi vuodelta.

urheilu
Koripallo yleinen
EPA

Korisliigassa pohjalaisjoukkueet raapivat kasaan jo ensi kauden budjettejaan. Asenne rahaan ja tulovirtoihin on kuitenkin varovainen.

Vastikään Korisliigasta ilmoitti jäävänsä pois kaksi joukkuetta, Espoon Honka ja Lahden NMKY, molemmat talousvaikeuksien takia. Jälkimmäinen jätti myös konkurssihakemuksen.

Myös Kauhajoen Karhu ja Lapuan Kobrat tunnustavat talouden tiukan tilan.

– Jokaisella joukkueella kulut kasvavat vuosi vuodelta. Bisnes ei elätä kulurakennetta, sanoo Karhun koripallojaoston puheenjohtaja Mika Perälä.

– Kaikilla seuroilla on varmaan yhtä vaikeaa. Siinä mielessä on mennyt kohtuullisesti, että liigalisenssiä on haettu ja kaikki on kunnossa, sanoo puolestaan Kobra Basketin puheenjohtaja Markku Turja.

Talkoilla korvataan pieni budjetti

Epävarmuutta ensi kauteen tuo tässä vaiheessa se, että liigan koko ei ole vielä tiedossa. Pelaajia toisaalta vapautui kahden joukkueellisen verran.

Pelaajat pitää myös hankkia hyvissä ajoin, vaikka tulopuolella olisi vielä epävarmuuksia.

– Pientä miinusmerkkiä budjettiin on tehty ja otettu varsinkin pelaajabudjetista pois, Mika Perälä tunnustaa kauhajokelaisten tilanteesta.

Lapualla pelataan jo valmiiksi liigan pienimmällä budjetilla, noin 300 000 eurolla. Viimevuotiseen tilanteeseen ei ole tulossa juurikaan kohennusta.

Markku Turja tunnustaa, että summa ei ihan riitä, jos kaikki hoidettaisiin ammattimaisesti. Jo pelkkä Korisliigan lisenssi maksaa 35 000 euroa.

– Meillä on onneksi niin paljon talkoolaisia, jotka ottavat omasta selkänahastaan erotuksen, Turja kuvaa selviytymistä.

– Olemme pyrkineet pitämään menot siinä, että ne eivät ylitä budjettia.

Ylihinnoittelu pois - näkyvyyttä lisää

Karhun Mika Perälä peräänkuuluttaa sitä, että palkkakustannusten ei annettaisi nousta eli esimerkiksi pelaajia ei ylihinnoiteltaisi.

– Itsehän me niitä sopimuksia tehdään, mutta jos ylihinnoittelua tulee, niin joudutaan supistamaan. Ei siis ole mahdollista koota niin laajaa pelaajistoa kuin valmennus haluaa. Haluaisin, että tähän heräävät sekä pelaajat että heidän agenttinsa, miettii Perälä.

Perälä myös toivoo koripalloliitolta Korisliigan brändäystä ja sitä kautta lisää näkyvyyttä.

– Vaikka maajoukkuehypetystä on ollut, niin television ja radion saaminen mukaan olisi joukkueille tärkeää. Eli se, millä niitä yhteistyökumppaneita saadaan, lisää Perälä.

Lue seuraavaksi